Poed kaaluvad laienemisotsuseid põhjalikumalt

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunglemine vastavatud Annelinna Prismas selle aasta mais.
Tunglemine vastavatud Annelinna Prismas selle aasta mais. Foto: Sille Annuk / Postimees

Väikesemad piirkonnad peavad uue poeketi tulekut sageli kauem ootama ja nii mõneski kohas ootab ketile kuuluv krunt ehitust aastaid.

Poeketil Maxima on avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnul väiksemates Eesti paikades mitu krunti, mis sai soetatud 2004. ja 2005. aastal. Üks selline asub Kärdlas ja varem on Maxima andnud mõista, et tahab Kärdlasse poe püsti panna 2012. aastal. Sel aastal aga poodi ei tule. «Järgmisel aastal suurenevad tarbijakulutused järsult. On selge, et kiiret laienemise plaani seal ei ole,» ütles Erilaid Kärdla kohta. «See kehtib paljude väikeste kohtade kohta, kus on tugev konkurents,» lisas Erilaid.

Samas kuulub laienemine siiski Maxima tulevikuplaanidesse, oodata tuleb aga õiget aega.

Rimil on krunt ootamas näiteks Paides ja detailplaneeringki töös. «Detailplaneeringu kinnitamised võtavad väga palju aega. See krunt on meil olnud päris mitu aastat, me hetkel ei spekuleeriks, et me varsti avame,» ütles kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats. Ta ütles, et kulud tõusevad, mistõttu on olukord keeruline ja järjest keerulisemaks läheb, aga see ei ole otseselt põhjus, miks ehitusi edasi lükatakse. «Pigem on ilmselt kuskil piir ees, aga veel on kohti, kuhu võiks kauplusi avada,» ütles Bats lisades, et kõik otsused on ülimalt kaalutletud. «Aga ma arvan, et kõik poeketid panustavad olemasolevate poodide parendamisse,» lisas ta.

Prisma rendib

Prisma peremarket ei oma krunte, vaid on kõikjal rentnikuks. «Loomulikult plaanime ka Prisma ketiga laieneda, kuid teeme seda kaalutletult ja läbimõeldult, mitte uisapäisa tormates. Näiteks on meil uue kaupluse avamisel oluline parkla olemasolu, hea liikluskorraldus ja mitmed muud aspektid,» ütles Prisma turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas.

Näitena läbimõeldud laienemisest toob Lainas selle, kui Prisma headel aegadel teenitud kasumit Tartusse ja Narva laienemiseks investeeris. «Prisma Peremarket on ainus jaekett, kes ole maksnud dividende Eestist välja, vaid kasutanud raha laienemiseks ja uute töökohtade loomiseks siinsamas Eestis. Laienesime majanduslanguse ajal, mil laenuraha oli kallis, kuid kuna meil oli headel aegadel teenitud raha alles, saime seda kasutada uute kaupluste avamiseks,» lisas Lainas.

«Me pole ühtegi väljalubatud kauplust ootele pannud,» ütles Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.  

Selver avas sügisel kaks gurmeekauplust Tallinna südalinnas ja praegu peetakse läbirääkimisi asukohtade leidmiseks ka Pärnus ja Tartus.

«Detsembris plaanime alustada ka teise uue kontseptsiooniga ning avada esimese Koduselveri Pääsküla ja Laagri piiril. Tegemist on väikese kodupoega, kus keskendume igapäevasele värskele toidukaubale,»rääkis Vilu. Detsembris avab Selver veel ka kaks uut supermarketit - Tartus Vahi kvartalis ning Raplas.

«Järgmiseks aastaks oleme välja lubanud Läänemere Selveri  Lasnamäel, mille avame esimeses kvartalis ning Veesaare Selveri Peetri külas ja supermarketi Viljandi südalinnas, mis valmivad praeguse plaani kohaselt neljandas kvartalis,»lisas Vilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles