Maja põletamine ei vabasta laenukoormast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põleng.
Põleng. Foto: SCANPIX
SG Õigusbüroo jurist Ingrid Tomson-Kärner hoiatab eluasemelaenu tagasimaksmisega raskustesse sattunuid oma vara hävitamise eest – põletatud maja eest peab laenu edasi tasuma ja lisaks tuleb maksta trahve.

«Kuulsin juhuslikult pealt üht jutuajamist, kus vestlejad omavahel arutasid teemal, et kinnisvarabuumi tippajal ostetud majale, mille turuhind on oluliselt langenud ning mille laenumakseid ei jaksa praegu enam tasuda, võiks lihtsalt tule otsa pista - saaks kindlustusraha abil mitu probleemi korraga lahendatud…,» kirjutas Tomson-Kärner Äripäeva erilehes Remont.

Jurist juhtis tähelepanu sellele, et kodukindlustuse eesmärk on inimese õnnetuseelse olukorra taastamine ning kuigi kindlustustingimustes võib kirjas olla, et hävinud vara eest makstakse raha lihtsalt välja, siis kinnisvara puhul seda üldjuhul ei tehta.

Lisaks peab arvestama vähemalt pooleaastase asjaolude väljaselgitamisega ja isegi siis, kui langetatakse otsus, et kindlustushüvitise väljamaksmisest keeldumiseks põhjust ei ole, ei saa kogusummat korraga kätte - kindlustusettevõte otsib ise ehitajad hoone taastamiseks või kui omanik soovib ehitamise ise korraldada, siis maksab raha välja osadena, teadis Tomson-Kärner.

Raskustes kinnisvaraomanikke peaks mõtlema panema ka see, et kindlutuskelmuse eest võib karistuseks määrata kuni viieaastase vangistuse ning isegi juhul, kui vangistusest õnnestub pääseda, siis trahv, advokaaditasud ning kindlustuse kahjunõue järgnevad kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles