Kadri Inselberg: mõttetu solvumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Inselberg
Kadri Inselberg Foto: Liis Treimann

Hiljutisel alkoholikonverentsil esitleti suviste kontrollostude tulemusi, kust selgus, et alkoholi müües küsiti 18–19-aastastelt noortelt dokumenti vaid igal neljandal ostul, toidukohtades isegi vaid igal kuuendal. See tõdemus tõstatas taas kord teema, et müüjad lihtsalt ei julge inimeste käest dokumenti küsida, kuigi tegelikult ei ole suurema osa inimeste vanust kuidagi võimalik näo järgi ära arvata.

Seadusesse ei ole keegi kirja pannud, millal peaksid kliendid alkoholi ostes dokumenti näitama. Küll aga plaanivad Eesti Kaupmeeste Liit ja Tervise Arengu Instituut sõlmida kokkuleppe, et dokumenti peaksid näitama kõik kuni 30. eluaastani.

Ühes Ameerika suurimas kaupluseketis Walmart seisab kassades kiri, et alkoholi ostes peavad näitama dokumenti kõik kuni 40. eluaastani. Indiana osariigis on aga suisa seadusega paika pandud, et dokumenti peavad näitama kõik alkoholiostjad.

Paljud ameeriklased on püha viha täis, kui hallipäistelt keskealistelt dokumenti küsitakse. Aga pahaseid oli ka eestlaste hulgas, kui 30. eluaasta piirangu idee välja käidi. Kardetakse pikemaid järjekordi ja küsitakse, miks peaks täiskasvanud inimesel alati dokument kaasas olemas.

Üks lugeja kommenteeris uudist suisa nii: «Olles 40 ja nähes välja 25, luban, et neil harvadel kordadel, kui alkoholi ostan ja minult dokumenti küsitakse, otsin sellise korra kehtestamisel oma taskutest ja mujalt dokumenti vähemalt viis minutit ja kui seda siis lõpuks kaasas pole (ja seda pole!), jätan arve maksmata ning kauba kassasse vedelema. Tee sinagi nii!»

Mind hämmastab, et ei mõisteta selle ettepaneku sisu. On ilmselge, et ei ole võimalik näo järgi vahet teha 17- ja 19-aastasel. Sageli näeb ka mõni 15-aastane meigituna välja kümme aastat vanem. Kuni müüjatel ei ole mingit kindlat õigustust küsida dokumenti ka vanematelt kui vastselt täisealiseks saanutelt ning kardetakse klientide solvumist, müüakse teismelistele samamoodi alkoholi edasi.

Klienditeenindajad püüavad lihtsalt viisakad olla ega taha kedagi solvata, veel vähem sõimata saada. Niikaua kui neil see oht on, nad tõenäoliselt oma käitumist isegi trahvi ähvardusel ei muuda.

Aga täiskasvanud inimese jaoks, kes tegelikult ju peab niikuinii avalikus kohas viibides pildiga dokumenti kaasas kandma, ei tohiks olla raske see dokument alkoholi ostes hetkeks ka ette näidata, kui tänu sellele muutub alkohol meie noortele raskemini kättesaadavaks. Sellises olukorras solvumine on äärmiselt lapsik ja seega ka dokumendi küsimine täiesti asjakohane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles