Sandy pillutas laiali New Yorgi jõulukaubad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluehted
Jõuluehted Foto: Andres Teiss

New Yorgi piirkonna jaemüüjad üritavad kõigest väest saada kätte konteinereid, mille kaubalaevad orkaan Sandy tõttu teistesse sadamatesse toimetasid – vältimaks kaubapuudust üliolulisel jõulueelsel ostlemishooajal.

Virginia sadamavalitsuse andmetel toodi ligikaudu 6000 konteinerit tormi ajal Norfolki sadamasse. Arvatavasti on konteinereid «merehädas» ka Baltimore’is ja Charlestonis.

Mitmed New Yorgi ja New Jersey konteinerisadama terminalid jäid tormi tõttu ilma elektrist ning olid seejärel mitmeid päevi suletud.

Virgianiast on tänase seisuga kohale toimetatud vaid neljandik konteinereid, kuna veoautosid ja treilereid napib – terminalides on viimaseid reeglina vaid kohalike lühivedude tarvis.

Ühtlasi valitseb New Yorgi piirkonnas siiani terav kütusepuudus.

Praegu liigub enamik konteinereid New Yorgi poole raudteid pidi ja pargastega.

Virginia sadamavalitsuse tegevjuhi kohusetäitja Rodney Oliveri sõnutsi on sadam sinna ümbersuunatud kauba tõttu «ülimalt ülekoormatud» ning neil «läheb veel aega», enne kui olukord normaliseerub.

Aasiast Panama kanali kaudu saabuvad laevad sõidavad tavaliselt täie lastiga New Yorgi ja New Jersey sadamasse ning poetavad ülejäänud konteinerid laiali tagasiteel.

Sadam kujutab endast tähtsat kaupade käitlemise keskust mitte üksnes New Yorgi piirkonna, vaid kogu USA kirdeosa jaoks.

USA jaemüüjate liidu NRFi tarnekettide ekspert Jonathan Gold ütles, et tänupühajärgse 23. novembri ehk nn musta reede jaoks tellitud kaubad jõudsid siiski napilt enne tormi kohale.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles