Vanad asjad tutvustavad jõule

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla Tootsi kujundatud raamatus «Jõulud jutustavad» leidub fotosid ka sellistest kuusekaunistustest ja kingitustest, mis toodeti siis, kui jõulude asemel võimutsesid näärid, jõuluvana asemel Ded Moroz ja päkapikkude asemel Snegurotška.
Endla Tootsi kujundatud raamatus «Jõulud jutustavad» leidub fotosid ka sellistest kuusekaunistustest ja kingitustest, mis toodeti siis, kui jõulude asemel võimutsesid näärid, jõuluvana asemel Ded Moroz ja päkapikkude asemel Snegurotška. Foto: Sille Annuk

«Nii noorte kui vanade poolt oodatud jõulud ei ole enam kaugel --- ja siis jälle lainetab üle maa ja linnade jõulukellade kõla, sädelevad jõulukuused küünlatuledes.» Nõnda ei ole olnud alati. Vahepeal võimutsesid näärivanad.

Siinne tsitaat on võetud Postimehest, mis ilmus 14. detsembril 1932. Vana artikkel on trükitud uuesti Tammerraamatu kirjastatud raamatus «Jõulud jutustavad». Esitlus oli eelmisel nädalal Teatri Kodus.

Ülevaade jõuludest

Tänapäevane noor lugeja saab Tartu mänguasjamuuseumi direktori Triin Vaaro esimesest raamatust ülevaate jõuludest, jõulupuu ehetest, jõulukinkidest, jõulupostkaartidest. Ja nääridest, nääripuu ehetest jne. Kõik need on jõudnud läbi aastate mänguasjamuuseumisse.

Triin Vaaro debüütteos «Jõulud jutustavad» on kümnes raamat, milles on suuremal määral juttu ja pilte Tartu mänguasjamuuseumi kogudesse kuuluvatest asjadest. Üheksa eelmist on kirjutanud ja koostanud Tiia Toomet.

Lisaks neile on illustratsioonidena kasutatud mänguasjamuuseumi eksponaate ja fotosid Jaanika Oksa raamatus «Õue mängima» (2011).

Siiri Laidla «Toometondus» (2012) on mänguasjamuuseumist kirjutatud ühes peatükis. Ühte ja teist, rohkem või vähem, on sama muuseumi kohta kirjutatud Triin Vaaro andmetel ka reisiraamatutes, mitmes praegu koolides kasutatavas õpikus, disaini kajastavates teostes ja teadusväljaannetes.

Jõuluraamatute letil

Trükivärske «Jõulud jutustavad» ei ole aga ainuke uudis  jõuluraamatute letil. Nii näiteks on hakanud silma hiljuti ilmunud «Nii meil jõulud tuppa toodi ...», mille autoriteks Eesti Rahva Muuseumi teadur-kuraator Piret Õunapuu ja kokandusekspert Liina Karron.

Ja nagu varasematel aastatel, annavad kirjastajad jõulukinkidele mõeldes lisa.

Sest kingitused on jõuludest lahutamatud, nagu kirjutas ka Postimees 14. detsembril 1932: «Ja kus valitseb rahu ning rõõm, seal ei puudu ka soov oma lähemaile omakseile ja tuttavaile meelehead valmistada kingitustega. Rohkem kui kunagi muul ajal vahetatakse kinkisid just jõuluks.»

Muuseumi asjad raamatutes

Triin Vaaro kirjutatud «Jõulud jutustavad» (Tammerraamat, 2012) on kümnes raamat, milles on rohkesti lugemist ja vaatamist Tartu mänguasjamuuseumi kogudesse kuuluvatest asjadest. Üheksa eelmist on kirjutanud-koostanud Tiia Toomet:

• «Kaltsutitt ja puuhobune», Koolibri, 1996

• «Nukuraamat», Kunst, 1997

• «Unustatud mänguasjad», Tänapäev, 2005

• «Õnnelik lapsepõlv», Tänapäev, 2007

• «Karjakuninga mängud», Tartu Mänguasjamuuseum, 2007

• «Karu Lillekäpa aastaajad», Karrup, 2008

• «Suur karuraamat», Tänapäev, 2009

• «Karu Lillekäpa töö-ööd», Tea, 2010

• «Mänguasjad jutustavad», Tammerraamat, 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles