Kriis teeb eestimaalaste toidulaua tervislikumaks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased tarbivad varasemast enam köögivilju.
Eestlased tarbivad varasemast enam köögivilju. Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht
Konjunktuuriinstituudi tehtud inimeste toitumisharjumusi käsitlenud uuringust selgus, et majanduskriis sunnib inimesi valima varasemast tervislikumat toitu.

Uuringus osalenud 1000 inimesest vastas pool, et majandussurutise tingimustes on nende toitumisharjumused tervislikumaks muutunud.

Sama suundumust näitas ka erinevate toiduainete tarbimistrende puudutanud küsimus – kondiitritooteid, kooke, lihast kulinaartooteid, vorste-sinke ja karastusjooke tarbivad inimesed vähem, köögivilju aga märkimisväärselt rohkem.

Uuringut tutvustanud konjunktuuriinstituudi sotsioloogi Lia Lepase sõnul viitavad tulemused ka sellele, et Eesti inimesed ostavad kauplustest rohkem tooreid toiduaineid ja valmistavad süüa kodus.

«Mõnes mõttes selline sundvalik, et ma ei saa osta võib-olla kalleid valmistooteid, pean ise rohkem tegema, ostma rohkem köögivilju, ei pruugi üldse olla halb meie tervisele,» kommenteeris uuringu tulemusi instituudi direktor Marje Josing.

Samas märkis Josing, et selles küsimuses on olemas erinevused sissetulekute lõikes. «Mida jõukamate inimestega oli tegemist, seda rohkem leidis, et nende toitumine on läinud tervislikumaks. Vaesemad inimesed pidid juba enne väga napilt hakkama saama ja nende puhul on oht, et nende käitumine võib muutuda ebatervislikumaks,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles