Pelgalt kustuti olemasolust kodus ei piisa

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kustuti jäägu õiget pidi, kinni hoitagu vooliku otsast, õpetab Ott Lagemaa.
Kustuti jäägu õiget pidi, kinni hoitagu vooliku otsast, õpetab Ott Lagemaa. Foto: Peeter Langovits

Nõukogude ajast on paljudele kuhugi kuklasse salvestunud, et tulekustuti tuleb kustutamisel tagurpidi keerata. «Kui te tulekustuti tagurpidi keerate, tuleb välja ainult õhku,» kinnitab päästeameti Põhja keskuse ennetustöö vanemspetsialist Ott Lagemaa. Tänapäeva kustutite sees on tõusutoru, mis võtab kustutusaine ballooni põhjast.

«Tulekustutil tuleb kinni haarata alumisest käepidemest,» õpetab Lagemaa. Seejärel tuleb eemaldada splint ning kustuti on kasutusvalmis. Tulekoldest kahe meetri kaugusel tuleb lõpuni alla vajutada päästik ehk ülemine käepide ja suunata voolik põlevale materjalile, mitte leegile. «Üks viga, mis tehakse, on see, et hoitakse kinni vooliku keskelt, aga kui on suur surve, siis voolik hakkab vingerdama ja kustutusaine läheb igale poole mujale kui koldesse,» ütleb Lagemaa.

Väikse tulekahju kustutamisel võib kuluda umbes kilo kustutusainet. «Kustuti tuleks pärast kasutamist kindlasti kontrolli viia,» ütleb Lagemaa, kelle sõnul on teine sagedane viga, et kustuti pannakse pärast kasutamist lihtsalt oma kohale tagasi.

«Kui oleme päästiku korra alla vajutanud, võib kustutusaine jääda klapi vahele ja sealtkaudu imbub välja kogu surve. Võib-olla poole tunni pärast ei ole selle kustutiga enam midagi teha,» ütleb Lagemaa. Tulekustutis olevat rõhku näitab manomeeter, mille osuti peab olema rohelisel alal.

Kustuti pole granaat

See, kui kodus on korralik ja töökindel tulekustuti, ei tähenda automaatselt, et sellest tulekahju korral abi oleks. «On olnud juhtumeid, kus inimene on võtnud tulekustuti, tõmmanud splindi välja ja visanud ukse vahelt sisse ja arvanud, et kustuti töötab nagu granaat,» kirjeldab Lagemaa.

Tegelikult ei ole kodus olevast tulekustutist suure põlengu korral erilist abimeest, pigem tuleks võimalikult kiiresti helistada häirekeskuse lühinumbril 112, sulgeda uksed-aknad, veenduda, et kõik inimesed-loomad on hoonest väljunud, ja oodata päästjaid. «Kui ikka terve tuba põleb, pole mõtet oma elu ja tervist ohtu seades sellesse ruumi siseneda.»

Väiksemate põlengute korral on peale kustuti abiks kustutustekk, millega tulekollet katta. Sellega saab kustutada näiteks rasvapõlengut pannil või süttinud kodumasinaid. Oluline on keerata käed kustutusteki sisse ja astuda teki äärele, enne kui see koldele peale heita. «Teki servad tuleb sulgeda, et hapnik ei pääseks tulele ligi,» õpetab Lagemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles