Millist tulekustutit koju valida

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekustutid.
Tulekustutid. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Koju on soovitatav soetada kuuekilone vaht- või pulberkustuti, mis on tõhusad ja ohutud.

•    Vahtkustuti – sobib puidu, paberi, tekstiili, õli, bensiini, plastmassi, rasva, bituumeni ja kummi kustutamiseks. Vahuga kustutamine tähendab küll lisaks tule tehtud kahjule niiskuskahju, kuid vaht ei kahjusta neid ruumi osasid, kuhu kustutusainet ei satu. Vahtkustutit valides on eriti oluline jälgida, kas see sobib ka pinge all olevate elektriseadmete kustutamiseks.

•   Vesikustuti – sobib puidu, paberi ja tekstiili kustutamiseks. Sobib sellistes ruumides, kus kasutatakse peamiselt nimetatud materjale (magamistoad ja muud ruumid, kus pole põlevvedelikke ning elektrilöögi oht on väike). Tegemist on kõige puhtama tulekustutusvahendiga, kuid Eestis on see vähe levinud. Nüüdisaegseid vesikustuteid saab kasutada ka elektriseadmete kustutamiseks, kui etiketil on vastav märgis ning ohutusnõuded täidetud.

•    Pulberkustuti – enamiku materjalide kustutamiseks sobib ABC-klassi pulberkustuti. Sellega saab kustutada peaaegu kõike kodus leiduvat, kuid suureks probleemiks on pulbri koristamine ning selle ohtlikkus inimesele. Pärast pulberkustuti kasutamist tuleb ruumist lahkuda, sest suur kogus õhus ringlevat pulbrit kahjustab hingamisteid. Kustutuspulber kahjustab ka ruumis olevaid elektroonikaseadmeid. Kõige paremini sobib kasutamiseks kohtades, kus on põlevvedelikud ja -gaasid; samuti ruumides, kus kustutusjärgne koristamine pole probleem, ning sõidukites.

•    Süsihappegaaskustuti – sobib õli, bensiini, plastmassi, rasva, pingestatud elektriseadmete ja -juhtmete kustutamiseks. Süsihappegaaskustuti peamised ohud on seotud väljuva gaasi väga madala temperatuuriga, mis võib oskamatul kasutamisel tekitada kustutajale külmakahjustusi. Samuti peab pärast ruumis kustutamist sealt hapnikukao tõttu lahkuma. Probleemiks võib saada taassüttimine, sest efekt on lühiajaline.

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles