Tüütu lutikas möllab taas eestlaste kodudes

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unustatud lutikas on tagasi.
Unustatud lutikas on tagasi. Foto: AFP / Scanpix

Üha enam välismaal reisimist ja töötamist armastavad eestlased veavad kodumaale lutikaid ning kahjuritõrjefirmade jaoks on lutikas taas igapäevane probleem.

Kümme aastat kahjuritõrjefirmas Rentokil Lõuna- ja Kesk-Eesti müügijuhina töötanud Anneli Haavandi ütles, et kui tema tööga alustas oli aastas umbes kaks lutikatega seotud väljakutset. «Nüüd viimastel aastatel on meil kuni seitse väljakutset nädalas» ütles Haavandi, kes arvab, et lutikas on eestlaste kodudes taas tihe külaline reisimise tõttu. «Välismaal on lutikaid palju, eriti läänes. Reisides tuuakse neid kohvritega koju,» rääkis Haavandi.

«Põhjamaades tehakse mökkides (üürimajad puhkajatele – T.K) suuri lutikatõrjeid. Ette võetakse korraga kümme maja ja püütakse lutikast lahti saada,» ütles Haavandi, kelle sõnul ei oska eestlased aimatagi, et näiteks Norrast võib lutikad saada.

«Väga palju on Soome ja Norra ehitusmehi, kelle kodudes oleme käinud lutikatõrjet tegemas,» ütles Haavandi, kelle sõnul elavad «kalevipojad» välismaal pead-jalad koos väga erinevates korterites, kus lutikad külge korjatakse. «Koju tulles ei lase naised neid tuppa sisse. Mehed istuvad terrassi peal, võtavad riidest lahti ja naised siis keedavad nende riideid.»

Enamasti käiaksegi korterites ja eramajades lutikatõrjet tegemas, aga vahel tuleb seda teha ka spordibaasides ja firmades, kus on töötajatele eraldi riietusruumid. Samuti tuleb vahel tõrjet teha ka Eesti majutusasutustes. «Näiteks oli juhus, kus kolm-neli meest elasid kaks kuud külalistemajas ja kui nad lahkusid, siis järgi jäid vaid lutikad. Kõik tuli välja visata, alustades vooditest,» kommenteeris Haavandi, kelle sõnul põhjustab tülikas lutikas firmadele suurt kulu. «Meie majutusasutused on väga ettevaatlikud. Kui midagi leitakse, tehaks lisaks ühele toale tõrjet veel selle all, üleval ja küljel olevates tubades.»

Lutikast lahti saada on keeruline, kuna lutikas paljuneb kiiresti ja võib poetada kuni 500 muna. «Ainus, mis neid hävitab on kuumus, aga vaja oleks siis ikka 60 kraadi ja vähemalt kaks tundi,» lisas Haavandi, kelle sõnul oli lutikaprobleem viimati nii suur nõukogude ajal. Vahepeal on vaikus olnud, ehkki välismaal on lutikad kogu aeg suureks mureks olnud.

«Esimene asi kui te võõrasse kohta ööbima lähete, kontrolliga üle madratsi õmbluskohad, ega seal mustust või pruune väikseid täpikesi ei ole,» soovitas Haavandi. «Kui hommikul avastate, et vereplekid on voodis, või öösel sügelete, siis hakake lutikaid otsima,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles