USA portaal avaldab eestlaste mobiilinumbreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA portaal tahab kokku koguda kogu maailma telefoninumbrid.
USA portaal tahab kokku koguda kogu maailma telefoninumbrid. Foto: Numbertron.com

Eelmisel aastal jõudis internetiavarustesse USA portaal www.numbertron.com, mille eesmärk on kokku koguda kogu maailma telefoninumbrid. Eestlaste numbrid on üleval juba eelmise aasta suvest.

Tänaseks on nii tava- kui ka mobiiltelefonide numbreid Numbertronis üleval Eestist, Taanist, Šveitsist, Prantsusmaalt, Suurbritanniast, Hollandist, Saksamaalt, aga isegi Filipiinidelt, Nepaalist, Tuvalust ja Svaasimaalt.

Kui telefoninumber on veebilehel avalikult üleval, on see väga kergesti leitav ka erinevate otsingusüsteemide kaudu.

Kui sa aga tahad oma telefoninumbri sellelt leheküljelt eemaldada, pead selleks maksma 1,5 dollarit. Numbertroni looja lubab, et kui makse on kohale jõudnud, eemaldatakse number portaalist koheselt. Samas on kirjas, et kui info satub uuesti nimekirja erineva nimevormi, aadressi või telefoninumbriga, siis on see taas leheküljel avalik.

«Et seda ei juhtuks, pöördu oma telefonifirma poole ja küsi endale salastatud telefoninumbrit,» on kirjas Numbertroni leheküljel.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivranna sõnul on neile tulnud selle lehekülje kohta juba ka üks kaebus. «Seda kaebust ei saanud me paraku menetlusse võtta, sest isikuandmete kaitse seadus kehtib üksnes Eesti Vabariigi jurisdiktsiooni all oleva territooriumi piires,» kirjeldas Liivrand.

Liivrand ütles, et Numbertroni ärilahendus ei vasta Euroopa andmekaitse põhimõtetele, mille kohaselt võib ettevõtja isikuandmeid kasutada ja avalikustada (töödelda) kas inimese nõusolekul või inimesega sõlmitud lepingu täitmise tagamiseks.

«Eesti ettevõtte puhul ei saaks sarnast olukorda tekkida, sest kui ka inimene ise on oma andmed andnud (näiteks mõnele internetis asuvale infolehele) või avalikustanud internetis, siis jääb talle alati õigus nõuda nende andmete avalikustamise lõpetamist,» selgitas Liivrand. «Tõsi, see peab olema tehniliselt võimalik, kuid internetilehe puhul ei ole see täna probleemiks.»

Numbertron on Liivranna sõnul paraku USA-s registreeritud ettevõte ja on tõenäoliselt saanud oma infobaasi internetist ehk avalikest allikatest. «Oleme sunnitud möönma, et praegusel ajal ei ole ühelgi Euroopa andmekaitse järelevalveasutusel sellise olukorra takistamiseks midagi teha,» rääkis Liivrand.

Tema sõnul ei ole Euroopa liit siiani tunnustanud USA-d kui piisava andmekaitse tasemega riiki ja see tähendab, et USA riigina ei vasta Euroopa andmekaitsealastele nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles