USA eemaldas Birma impordikeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birma põgenikud
Birma põgenikud Foto: SCANPIX

USA eemaldas reedel Birmas läbiviidavate reformide julgustamiseks kümnendi eest riigist imporditavatele toodetele kehtestatud keelu.

Ühendriigid langetasid otsuse kõigest mõni päev enne president Barack Obama ajaloolist Birma visiiti. «USA avab oma turu Birma toodetele ühe erandiga, milleks on vääriskivid,» teatasid rahandus- ja välisministeerium ühisavalduses.

Vääriskividega äritsemises nähakse Birma kuritegevuse ja korruptsiooni taganttõukajat.

«Meie eesmärgiks on niisuguste sammudega Birma valitsuse reformipüüdlustele kaasa aidata ning samal ajal kahe riigi ettevõtjatele uusi võimalusi pakkuda,» seisis avalduses.

Kahe ministeeriumi ühisavalduses mööndi, et vaatamata riigis aset leidnud positiivsetele arengutele, on Ühendriigid endiselt mures Birma poliitivangide, etnilise konflikti, korruptsiooni ja sõjaliste sidemete pärast Põhja-Koreaga.

Välisministeerium teatas lisaks Birma importi puudutavale otsusele ka seitsme riigi ettevõtte musta nimekirja kandmisest, millega USA ettevõtetel on keelatud äri teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles