Automaadis müüdavat toorpiima kontrollitakse tihti

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti kinnitusel kontrollitakse suurtes kauplustes müüdavat toorpiima mitu korda kuus.

«Otseturustatava toorpiima analüüse teostatakse erineva sagedusega - bakterite üldarvu kontrollitakse iga kahe nädala tagant ja somaatilisi rakke ja antibiootiliste ainete jääke korra kuus,» rääkis Tartumaa veterinaarkeskuse juhataja Anneli Kask.

Kord kahe kuu jooksul uuritakse toorpiima Staphylococcus aureuse esinemise suhtes. Riiklik järelevalve võettis viimati piimaproove uuringuteks  toorpiima müügiautomaatidest selle aasta oktoobri lõpus. «Kontrolliti kõikide piimafarmide toorpiima, mida Eestis turustatakse toorpiima  müügiautomaatide kaudu ja Listeria monocytogenese arvuline määramine ei tõendanud  probleemi olemasolu,» kinnitas Kask.

Ta selgitas, et toorpiimas leidub Listeria monocytogenest harva, ja kui seda sealt leitakse, pärinevad nad ümbritsevast keskkonnast. «Üksikuid leide on ette tulnud piimafarmist võetud proovidest ja sellisel juhul on toorpiima otseturustus peatatud kuni toorpiima nõuetekohasuse tõendamiseni laboriuuringute alusel,» rääkis ametnik.

Toorpiima  turustamiseks otse tarbijale turul, tänaval ning jaekaubandusettevõtjale, kes müüb seda oma Eestis asuvast  jaekaubandusettevõttest otse tarbijale, peab olema kehtiv toorpiima  veterinaartõend, millele kantakse teave laboratoorsete analüüside  tulemuste  ning müügikoha kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles