Teder: valitsus jättis tarbijad elektriturul kaitseta

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et euroliidu reeglid lubavad ja valitsus oleks pidanud elektrituru avamisel kaitsma kodutarbijaid hinnatõusu eest.

«Kolme-neljaeurone väljaminek võib ühele inimesele tähendada tassi kohvi mõnusas kohvikus, teisele on see kahe päeva toiduraha,» ütles ta.

Teder juhtis tähelepanu sellele, et valitsuse retoorikast jääb mulje, et mõned lisanduvad eurod elektriarvel on tühiasi, kuid tegelikult see ei ole nii. Väga paljude perede sissetulekud on sedavõrd napid, et kümme eurot on juba väga suur raha.

Nõu teadlastelt

Teder esines ettekandega Äripäeva ja advokaadibüroo Glimstedt energiakonverentsil eile Tallinnas.

Õiguskantsleri sõnul saab tema büroo väga palju kaebusi elektrituru avamise kohta ja ilmselt eeloleva aasta veebruaris-märtsis, kui tulevad esimesed arved, kasvab kaebuste hulk veelgi. Peamiselt kaevatakse elektri hinna üle.

Teder ütles, et peaks tegelema laiemate probleemidega kui elektri hind, kuid kuna kaebusi on sedavõrd palju, otsustas ta elektrituru avamist analüüsida. Õiguskantsler lisas, et teda nõustasid ka Tallinna Tehnikaülikooli teadlased.

Teder märkis, et ta ei oska öelda, kust jookseb kodutarbijate sissetulekute piir, kust alates vajaks tarbijad kaitset, kuid ta on kindel, et praegune valitsuse seisukoht, et elektri hinna tõusu hüvitatakse toimetulekutoetusega, ei ole piisav.

Õiguskantsler ütles, et ohustatud tarbijate kaitse peab tagama selle, et inimesed ei langeks nii suurde vaesusse, et vajaksid omavalitsuselt toimetulekutoetust.

Valitsuse roll

Vaevalt mõni tund enne Tederi ettekannet kommenteeris elektri hinna tõusu rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse pressikonverentsil.

«Elektri hinna muutus on teada juba kümme aastat, et tuleb teha üks väike kahing, kannatada ära turu kohanemine ja varsti me ei mäletagi seda. Nii nagu me selle paljude teiste hindadega oleme läbi elanud,» ütles Ligi.

Majandusminister Juhan Parts on varem rääkinud, et elektri hinna tõusu aitab hüvitada nii toimetulekutoetus kui ka uuest aastast kasvav töötu abiraha.

Uuest aastast kaob Eestis kontroll elektri hinna üle. Kogu iseseisvusaja on elektri hind aga olnud riigi kontrolli all. Valitsus on otsustanud, et hinna määrab turg ning pole vaja kontrolli elektri hinna üle või tarbijaid hinnatõusu eest kaitsta.

Teder ütles, et tema subjektiivse analüüsi järgi ei toimi elektriturg järgmisel aastal tõhusalt, sest pole piisavalt elektrikaableid Põhjamaadega.

«Oleme avanud turu, kaotanud kontrolli hinna üle, aga ülekande puudumisel ei kujune hind tarbijatele veel aastaid tõhusa konkurentsi tulemusena, vähemasti külmal ajal mitte,» lausus ta.

Teder märkis, et kui turg ei toimi tõhusalt, siis pole põhjust arvata, et tarbijad saaks parima turupõhise hinna, järelikult peaks valitsus hoolitsema selle eest, et elekter oleks kõigile kättesaadav. Elektri kättesaadavus aga ei tähenda tema sõnul vaid seda, et juhtmed jooksevad igasse metsatallu, vaid seda, et elekter on majanduslikult kättesaadav.

Õiguskantsler lisas, et haavatavate tarbijate kaitse ei tähenda seda, et elektri hind tuleb reguleerida allapoole turuhinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles