Patsientide ühing: perearstide visiiditasu ei oleks lahendus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ooteruum.
Ooteruum. Foto: Liis Treimann

Patsientide esindusühing leiab, et patsientide omaosaluse tõstmine ei ole parim lahendus tühivisiitide vältimiseks. Lisaks saavad perearstid juurde teise pereõe, kes saab tühivisiitidega tegeleda.

Eesti Patsientide Esindusühing leiab, et arvestades Eesti vaesustaset, ei ole perearstide visiiditasu kehtestamine hea mõte, kuna võib tekkida olukord, kus inimene ei saa rahapuudusel arstiabi.

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik ütles eile Tarbija24-le, et eriarstiabi visiiditasude tõstmisel võib perearstisüsteem ummistuda ja muutuda väga aeglaselt.

Talviku sõnul on eriarstiabis probleemiks tühjad visiidid, mistähendab, et pöördujateks on patsiendid, kes ei vaja eriarstiabi. «Patsiendil peab olema ka arstiteenuse eest piisav ja distsiplineeriv omavastutus,» lisas Talvik, kelle sõnul võiks tasuta vastu võtta vaid pereõed ja üldarstid.

Tühivisiitidega tegeleb teine pereõde

Patsientide esindusühing leiab samas ka, et perearstisüsteemi ummistamine on tingitud väga paljudest erinevatest asjaoludest, mis ei ole kõik seotud tervishoiusüsteemiga – näiteks sotsiaalsüsteemi ebapiisavusest. Samuti reaalse ennetustegevuse puudujääkidest, kuna inimest võetakse meditsiinisüsteemis jutule alles siis, kui tal juba midagi tõsist viga on ning puudub profülaktiline läbivaatus.

Talvik aga leiab, et arstiabisüsteem ei peaks tegelema sotsiaalprobleemidega.

Samas tõi patsientide ühind välja, et kuna järgmisest aastast on perearstidel ka teine pereõde abiks, kes just selliste tühivisiitideks tembeldatud juhtumite ja ennetusega võiks tegeleda, siis ei pea patsiendid vajalikuks rahaliste piirangute panemist esmatasandi arstiabi kättesaadavusele.

«Esmatasandi kättesaadavus ei tohi halveneda - Eesti tervishoiusüsteem on üles ehitatud põhimõttele, et reeglina puutub inimene esimesena kokku perearstiga, kes otsustab, kas on vajalik patsient suunata edasi eriarsti vastuvõtule või mitte,» ütles sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste. «Visiiditasu võtmine esmatasandi arsti vastuvõtu eest on aga ligipääsu barjääriks just kõige haavatavamatele sihtgruppidele,» lisas Paluste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles