Eestis on parem sündida kui Venemaal

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu ei oska hinnata, kui õnnelik on see riik, kus ta sündis.
Vastsündinu ei oska hinnata, kui õnnelik on see riik, kus ta sündis. Foto: SCANPIX

The Economisti sõsarväljaanne The Economist Intelligence Unit (EIU) koostas nimekirja, kus püütakse mõõta, millises riigis on parimad võimalused tervislikuks, turvaliseks ja jõukaks eluks. Selle edetabeli kohaselt on Eestis märksa parem sündida kui Lätis, Leedus või Venemaal. Tõsi küll, Rootsist ja Soomest jääme me kaugele maha.

Ilmselt maailma üks edukaimaid investoreid Warren Buffet on öelnud, et kõik hea, mis temaga on juhtunud, sai teoks tänu sellele, et ta sündis õigel ajal (1930) õiges riigis (USAs), kirjutab The Economist.  Veerand sajandit tagasi koostas väljaanne The World 1988 nimekirja 50 riigist, mis on head kohad ilmale tulemiseks. Loomulikult olid Ameerika Ühendriigid esiotsas. Aga milline riik on 2013. aastal parim paik sündimiseks?

Viimase edetabeli kohaselt on parim paik selleks Šveits (8,22 punkti 10st). Esiviisikus on veel Austraalia, Norra, Rootsi ja Taani. Eesti on 80 riigi seas 44., olles saanud 10 punktist 6,07.  Meie lähinaabritest on Soome 11,  Läti 48, Leedu 57 ja Venemaa 72. Kõige suurem ebaõnn on selle tabeli põhjal sündida Pakistanis, Angolas, Bangladeshis, Ukrainas, Kenyas ning punase laterna rollis on Nigeeria.

Esikümnes domineerivad väikse majandusega  riigid, millest pooled on Euroopast. Vaid üks neist – Holland – on eurotsoonis. Eesotsas säravad Skandinaaviamaad, samas kui kriisist vaevatud riigid (Kreeka, Portugal ja Hispaania) on hoolimata soojast kliimast märksa tagapool. Ka Euroopa suurriikide (Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia) kohad tabelis pole just väga kõrged.

Ameerika, kus imikud pärivad pärast II maailmasõda sündinud beebibuumi põlvkonna suured võlad, on langenud 16. kohale. Vaatamata majanduse dünaamilisele arengule ei ole Brasiilia, India, Venemaa ja Hiina tulemus muljetavaldav.

EIU koostatud  elukvaliteedi indeks ühendab subjektiivsed näitajad (kui õnnelikuks inimesed end peavad) objektiivsetega. Jõukas olemine on parem kui miski muu, kuid see pole ainus, mis loeb. Arvesse lähevad näiteks ka kuritegevuse tase ja usaldus riigivõimu vastu, aga ka perekonna tervis. Edetabel on koostatud 11 olulise näitaja baasil, millest mõned tegurid on fikseeritud (nagu näiteks asukoht), teised muutuvad väga pika aja jooksul (demograafia, paljud sotsiaalsed ja kultuurilised tegurid) ja mõned sõltuvad poliitikast ja maailmamajandusest.

Vaatamata majanduskriisile pole kunagi olnud nii head aega sündimiseks. SKT kasvumäär vähenes kogu maailmas, kuid sissetulekud on kas tipus või siis selle lähistel.

Oodatav eluiga kasvab pidevalt ja poliitilised vabadused on levinud üle maailma, viimati Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas. Teisest küljest on majanduskriis jätnud sügava jälje euroalasse, aga ka mujale.

Vaata, millised riigid olid sündimiseks parimad paigad aastatel 1988 ja on aastal 2013 siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles