Riigikontroll: riik on oma vastutuse maamaksu eest veeretanud omavalitsustele

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolör Mihkel Oviir.
Riigikontrolör Mihkel Oviir. Foto: Peeter Langovits

Maksu- ja tolliamet ei täida oma maksuhalduri ülesannet omavalitsuste esitatud maamaksuandmete kontrollimisel ning vastutus maamaksu arvestamiseks vajalike arvutuste õigsuse eest on veeretatud omavalitsuste kaela, selgub riigikontrolli auditist.

Riigikontrolli arvates tuleb riigil kaaluda maamaksu administreerimise lihtsustamist (näiteks kaotades ära keerukalt arvestatavad soodustused) ja maksu ümberkorraldamist selliselt, et maamaksu arvestamiseks vajalikud andmed genereeritaks Maksu- ja Tolliametile automaatselt riigi poolt ja riiklikest registritest.

Riigikontroll analüüsis 13 omavalitsuse tegevust maamaksu arvutamiseks vajalike andmete esitamisel maksuametile ning tuvastas, et kõikides auditeeritud omavalitsustes esines maksuarvestuses vigu.   Riigikontroll tuvastas kõikidest auditeeritud omavalitsustest selliseid arvutusvigu, mille kohaselt pidi maaomanik tasuma maamaksu õigest summast rohkem või vähem. Riigikontroll märgib, et arvutusvigade või seaduse tõlgendamisvõimaluste tõttu vääralt arvestatud maamaks pole küll põhjustanud riigile märkimisväärset kahju, kuid osa maksumaksjaid on selle tulemusel saanud põhjendamatuid soodustusi või pidanud maksma vajalikust suuremat maamaksu.

«Maksu- ja tolliamet ei täida rahandusministeeriumi heakskiidul oma seadusest tulenevat maksuhalduri ülesannet kontrollida omavalitsuste esitatud maamaksuandmeid. Vastutus maamaksu arvestamiseks vajalike arvutuste õigsuse eest on veeretatud omavalitsuste kaela, kelle eelarvesse

kogu maamaksust saadav tulu kantakse. Ühtseid andmebaase ja rakendusi maamaksuandmete arvutamiseks omavalitsustele antud ei ole ning kulutusi, mida omavalitsused peavad seetõttu ise tegema, riik ei hüvita,» märgib riigikontroll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles