Jaapanlased avalikustasid uue 500 km/h liikuva rongi prototüübi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rongi prototüüp, mis sõidab kiirusega kuni 500 km/h
Jaapani rongi prototüüp, mis sõidab kiirusega kuni 500 km/h Foto: news.com.au

Jaapani raudtee-ettevõtjad JR Tokai kompaniist avalikustasid uuel liinil alustava kiirrongi prototüübi, mis on võimeline liikuma kiirusel 500 km/h.

14 vaguniga rong Seeria LO suudab mahutada 1000 inimest, kes jõuavad 322 kilomeetri kaugusele ca 40 minutiga. Tootja lubatud kaubanduslik kiirus on 431 km/h, mis teeb sellest maailma kiireima üldkasutatava reisirongi, vahendab news.com.au.

Seesuguse kiiruse saavutamiseks ei liigu rong mitte tavapäraselt ratastega rööbastel, vaid kasutab n-ö õhku tõusmiseks spetsiaalselt elektrilist magnetsüsteemi, mis Seeria LO piisava võimsusega teele lükkab. Hõõrdumise vältimiseks tõstavad magnetid rongi sõidurajast kõrgemale.

Ettevõtte plaanib rongi kasutada ühel Jaapani enimkasutataval marsruudil Tokyo ja Nagoya vahel. Rong jõuab aga rööbastele alles 2027. aastal. 2045. aastaks kavandatakse uut rongi ka Osaka marsruudil kasutada. Eelnevalt peavad ettepanekut ja rongi analüüsima Jaapani maa, infrastruktuuride, transpordi ja turismi ministeeriumid.

Praegu kasutatakse samalaadsel süsteemil põhinevat kiirrongi Shanghai lennujaama viival liinil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles