Eksperiment: noor ettevõtja elas kuu aega 316-eurose sissetulekuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Tallinna ülikooli magistritudeng ja alustav ettevõtja moedisainerina Kaidi Kuur katsetas Swedbanki ettepanekul, kas on võimalik kuu aega toime tulla pensionärina ja vaid 316-eurose sissetulekuga.

Tavapärases elus on Kuuri sissetulek kuude lõikes erinev, kuid võrreldes keskmise pensionäriga elab ta enda sõnul suhteliselt hästi. Tema kodu asub Tallinnast poole tunni sõidu kaugusel väikses asulas ning seal ootavad teda elukaaslane ja kass.

«Minu õde töötab Swedbankis ning kui ta rääkis mulle «Noore pensionäri» projekti ideest, taipasin, et ma pole kunagi varem mõelnud, kuidas minu vanavanemad igapäevaselt hakkama saavad,» kirjutas Kuur eksperimendi kokkuvõttes. «See pani mind sügavalt järele mõtlema ja mul tekkis suur huvi selle teema vastu. Nii pakkusingi ennast eksperimenti läbi viima.»

Kuu aja jooksul kõige suuremaks väljakutseks oli neiu sõnul toitumine. «Kui ikka ei söö tervislikult, siis ei ole ka tervist. Olen viimased kaks nädalat haige olnud ning ei suuda ära oodata, millal saan süüa seda, mida tahan ja siis, kui tahan,» kirjeldas Kuur.

Kõige rohkem läks Kuuril raha kommunaalide peale - 142 eurot. «Kuu keskel, kui sain eelmise kuu arve, sai ka selgeks, et olin liiga tagasihoidlikult seda planeerinud. Eelmise kuu 80 eurost oli selleks kuuks juba 115 saanud, lisan siia veel telefoni ja interneti ja ongi 45 protsenti eelarvest kulunud,» kirjutas Kuur oma eksperimendipäevikus.

Suuruselt teiseks kuluks oli tal toit - 25 päeva peale oli sellele kulunud 60 eurot ning kolmandaks oli tal vaja osta Tallinna-Harjumaa ühine transpordi kuukaart, mis maksis 63 eurot. Ning sealt edasi esmatarbed ja meelelahutus (sõbranna sünnipäevakink), kumbki suurusjärgus 20 eurot.

Positiivseks küljeks loeb ta seda, et ta on nüüd palju teadlikum, kust ja mida hea hinnaga osta ja kokkuvõttes olen kindlasti ka edaspidi valivam, kuis ostes siiski kvaliteetsemat toitu. «Abiks oli nii kriisis.ee lehel olev info kui ka erinevate poodide nädalasoodustuste kataloogid,» selgitas ta.

Samuti meeldis talle valmistada vahelduseks toite, mis ta emagi talle lapsepõlves tegi. «Näiteks kaeraküpsised, mannavaht, karamellkissell, praekartul, pannkoogid jne. Ainuke oht kokkamisega katsetamise juures on see, et esimese hooga ei tule alati kõik välja, ja kahjuks läks sellega ka veidi raha kaotsi. Aga kogemus oli hea ning järgmine kord olen targem,» rääkis Kuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles