Kui ämm või ema sekkub noorte pühadeplaanidesse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõeldes pühadehooajale tikuvad pähe ikka ilusad kujutluspildid õnnetundest, rahulolust, heast toidust ja peresuhetest. Lõbustuste kõrval võib see aeg mõnele olla aga üsna stressirohke.

Noor pere, kes alles harjub uue elukorralduse ja oma pere soovidega, võib kokku puutuda sellega, et mehe või naise emal on neile omakorda mitmeid ootusi. Kartes vanematele meelehärmi põhjustada, jätavad paljudki noored enda soovid tagaplaanile ja sõidavad pühade ajal ühest kohast teise, et sugulasi külastada, kirjutab Fox News. Pühade lõppedes on nad vastupidiselt ootustele väsinud, kurnatud ja tigedad.

Miks me peame end nõnda piinama, aastast aastasse? Noor pere peab viimaks ise otsustama, kuidas oma aega planeerida ja mida ette võtta. Seetõttu oleks ka aeg endalt küsida: «Kuidas ma tahan sel aastal jõule ja aastavahetust veeta?» Enamik meist tunneb süümepiinu või arvab, et ta on isekas, kui ei kuula teiste palveid ning jääb kergekäeliselt kõigega nõusse.

Kui sa tõesti ei taha pühi mujal veeta, siis pead õppima keelduma. Selleks, et mitte sugulastega tülli minna, võid abi saada järgnevatest nõuannetest.

  1. Mõtle hoolikalt järele, mida eesolevad pühad sulle eelkõige tähendavad ja kuidas sa neid sellest lähtuvalt tähistada tahaksid, kui üldse.
  2. Kui oled selle endale selgeks mõelnud, saad teha plaani, mis tundub sulle kõige parem.
  3. Kui oled otsustanud, et ei taha pühade ajal oma emale (või teistele sugulastele) külla minna, siis helista kutsujale, et asjast rääkida. Eelista alati telefonikõnet sõnumile või e-kirjale.
  4. Enne helistamist mõtle, mis võib kõne tulemuseks olla. Kuidas võib ema su keeldumise peale reageerida?
  5. Ära karda, selgita talle oma olukorda ja räägi, mida otsustasid. Räägi lähtuvalt enda seisukohast, hoia rahulikku ja hoolivat tooni. Kuula ka ema arvamust ja hoidu kaitsepositsioonile asumast. Näiteks ütle: «Ema, ma tean, kui oluline sulle jõululaupäev on ja ma tean, kui väga sa soovid, et kõik lapsed sulle külla tuleksid. Ma tõesti austan su soovi ja pean kahjuks ütlema, et mina seekord tulla ei saa, sest ajaliselt on see võimatu. Ma tean, et see valmistab sulle pettumust ja mul on kahju, kuid me võime kokku leppida mõne teise aja, kui mul on rohkem vaba aega.»

Ära ela oma elu teistele. Ükskord pead hakkama ka enda ja oma pere eest seisma ja kui see tähendab, et pead oma lähedastele pettumust valmistama, on see ainult paratamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles