TAI: koolitoit peaks tasuta olema kõigile õpilastele

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolisöökla.
Koolisöökla. Foto: Tarbija24

Tervise Arengu Instituut (TAI) leiab, et kui koolitoitu hakatakse tasuta jagama vaid vajaduspõhiselt, siis toob see kaasa kogu koolitoitlustussüsteemi kokkuvarisemise.

Viimasel ajal on poliitikute seas üles kerkinud küsimus, kas koolitoitu peaks kõigile tasuta jagama, või võiks seda teha hoopis vajaduspõhiselt.

Eilsel koolilõunat tutvustaval konverentsil kritiseeris TAI toitumisekspert Tagli Pitsi koolitoidu vajaduspõhiselt rahastamise ideed. «Meil on olemas koolikohustus, laps peab olema tihti kella 8-st kuni 15-ni koolis. See, kes teda kohustab, peab talle ka süüa andma, et tal ei tekiks näljatunnet,» rääkis Pitsi.

Ta spekuleeris, mis juhtuks kui koolitoidu rahastamine muutuks vajaduspõhiseks. «Vähekindlustatud pered ja lapsed võib-olla ei julge öelda, et neil on vaja toetust. Jõukamast perest pärit lapse puhul on küsimus, kas ta läheb enam üldse sööma koolitoitu või hoopis puhvetisse,» arutles Pitsi.

Kokkuvõttes väheneks eksperdi sõnul kindlasti sööjate arv. «Kui see arv väheneb alla kindla piiri, siis toob see kaasa selle, et ei ole mõtet koolisööklaid enam pidada. Toitu hakatakse tooma termostega ja toidu kvaliteet kannatab,» kirjeldas Pitsi.

«Söömisharjumused muutuvad halvemaks ja hiljem kulutused tervishoiule  suurenevad,» spekuleeris Pitsi.

Pigem näeb Pitsi, et koolitoit oleks tasuta kõigile gümnaasiumiastme lõpuni. Praegu on tasuta koolilõuna ette nähtud kõikidele põhikooli lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles