Eestlased ei tunne kartulisorte

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulisort Ando
Kartulisort Ando Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Turu-uuringute ASi andmetel ei arvesta suurem osa eestlasi kartulit ostes, millise sordiga on tegemist ega oska ka ise sorte nimetada.

Tuhandest uuringus osalenud inimesest ütlesid tervelt 380 vastajat, et nad ei arvesta kartulit ostes sordiga. 14 protsenti teatasid, et nad ei oskagi kartulisordiga kuidagi arvestada.

Tulundusühingu Talukartul kartulikasvataja Priit Siiman leidis põhjusena, et inimesed lihtsalt ei teagi erinevaid sorte ning kasutavad nii salatis, pürees kui ka keedukartulina üht ja sama sorti. Talukartul on näiteks pakenditel ristiga märgistanud, mil viisil oleks antud sorti parim söömiseks kasutada.

Tuntuim kartulisort on eestlaste hulgas B-tüüpi Laura, mida mainis ligi kolmandik vastajatest. 21 protsenti vastajatest nimetas kartulit Ando ja kümnendik Jõgeva kollast. Mainiti ka sorte Adretta, Ants, Maret, Printsess jm. Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Luule Tartlan kinnitas, et väga hea kartulipudru sort on Satina, mida inimesed paraku ei tea.

Ligi pooled vastanutest ütlesid, et nad ei vaata, mis kartulipakendil üldse kirjas on. 12 protsenti mainisid, et neid huvitab pakendil hoopis muu: et kartul oleks ikka eestimaine. Samuti lisasid eestlased, et nad tahavad teada, kas kartul on pestud või mitte.

Järgnevalt on toodud erinevad kartulisordi tüübid:

A-tüüpi kartulisort sobib salatisse, sest on tahke, tihe ja kõva, pisut kleepuv ja vesine ega kee katki. Salatikartuli puhul ongi oluline, et see ei laguneks keetes ära ega võtaks liiga palju koort sisse.

B-tüüpi kartulisort sobib keetmiseks, sest on vähejahune, keeb ühtlaselt pehmeks ega lagune keetes.

C-tüüpi kartulisort sobib keetmiseks ja on keskmiselt jahune, laguneb osaliselt keetes, ent võtab endasse õli ja majoneesi.

D-tüüpi kartulisort sobib pudru tegemiseks, sest on jahune ja kuiv ning laguneb keetes peaaegu täielikult.

A/B-tüüpi kuuluvad «Arielle», «Impala», «Princess», «Folva», «Vineta», «Milva», «Ditta» ja «Red Scarlett».

B-tüüpi kuuluvad «Satina», «Berber», «Latona», «Laura», «Quarta», «Secura», «Fresco» ja «Presto».

B/C-tüüpi kuuluvad «Maret», «Piret», «Anti», «Ants», «Reet», «Varajane kollane», «Fontane», «Sante», «Asterix», «Granola» ja «Sarme».

C/D-tüüpi kuulub «Ando».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles