Raha lugev Narva kaalub kunstkuuse püstitamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnakuuse püstitamise teevad kalliks transpordi- ja paigaldamise kulud.
Linnakuuse püstitamise teevad kalliks transpordi- ja paigaldamise kulud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Samal ajal kui Jõhvi, Sillamäe ja Narva-Jõesuu pole aastaid metsas kuuse järel käinud, kaalub säästlikumat lähenemist ka Narva. Tänavu kulub piirilinnas jõulupuu raiumisele, transpordile, püstitamisele ja ehtimisele siiski veel kuni 10 000 eurot.

Narva linna peaarhitekt Peeter Tambu on teinud ettepaneku ehtida ära mõni Peetri platsi ääres kasvavast kümnest kuusest, aga see tundus kohalikele liiga avangardne mõte, kirjutab Põhjarannik.  Narvalased soovivad, et oleks üks keskne jõulupuu. Praegusest oluliselt säästlikum lahendus oleks ka kunstkuuse rentimine; seda teed on läinud näiteks Fama kaubanduskeskus.

«Renditasu oleks väiksem kui see summa, mis kulub praegu jõulukuuse toomisele. Omanikule maksime 300 eurot, aga kuuse kohaletoomine ja püstipanemine maksab enam kui kümme korda rohkem. Pikkade haagiste rent on kallis, pealegi pole jõulupuu langetamine nagu tarbemetsa mahavõtmine, vaid tõeline kunst. Kokku võib kuusele koos ehtimisega kuluda kuni 10 000 eurot. Lihtsam ja mõistlikum oleks püsti panna tehiskuusk,» leidis Tambu.

Arhitekti sõnul jagavad seda arvamust ka tema tööandjad, olgugi et Narva on konservatiivne, ja kõik, mis linna ilmes muutub, põhjustab skandaale, mis teeb poliitikud ettevaatlikuks. «Selle aasta septembris polnud enam keegi nõus kunstkuuske tarnima, sest see pole laokaup, vaid tuleb välismaalt tellida. Üritame kohe uue aasta alguses selle teemaga tegelema hakata.»

Kulud suurenesid

Kohtla-Järve linnavalitsus loobus aastaid tagasi kuuse raiumisest ja asendas selle tehiskonstruktsiooniga, mis jõulude eel okstega kaeti. Viimastel aastatel on aga taas eelistatud metsast toodud kuuski. Täpsemalt varutakse igal aastal neli jõulupuud.

«Karkassi oli väga keeruline paigaldada. Pealegi tekkisid defektid ja seda tuli remontida. Vaatasime, et odavam ja kõige mugavam on tuua päris kuusk, » selgitas aselinnapea Viktoria Tsventarnaja.

Narva-Jõesuus on aastaid jõulupuuks ehitud üks kuursaali juures kasvav kuusk, nii ka tänavu. Samuti hoiab kuuse ostmise-toomise raha kokku Sillamäe, kus jõuluehted saab külge linnavalitsuse maja ees kasvav kaunitar.

Jõhvis põletasid vandaalid traditsioonilise jõulupuu Keskväljaku servas maha. «Eelistame säästlikkust,» kommenteeris vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm, selgitades, et lambid pandi sel aastal külge kõige väiksemale kuusepuule, mis platsi servas sirgub.

Et kuuse transportimise ja püstitamise kulud jäävad ära, tuleb Jõhvil maksta vaid tõstuki ja ehtijate töö eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles