Maksuamet saadab kinnisvarakuulutuste alusel ähvarduskirju

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterite üürileandmise ja -võtmise kuulutused.
Korterite üürileandmise ja -võtmise kuulutused. Foto: Ain Protsin

Maksuametnikud on hakanud läbi vaatama kinnisvaraportaalides olevaid kuulutusi ning selle põhjal saatma korterit rentida tahtvatele inimestele ähvarduskirju tulumaksu tasumise kohta.

E24 poole pöördus lugeja, kelle nimel oli ühes kinnisvaraportaalis üleval kuulutus. Selle peale saabus maksu- ja tolliametist järgnev kiri:

«Maksu- ja Tolliameti andmetel olete tegelenud 2011.a kinnisvara üürimisega. Vastavalt tulumaksuseadusele on Eesti residendil kohustus deklareerida kõik tulud, kaasa arvatud üüritulu.
Seoses eeltooduga palume Teil esitada residendist füüsilise isiku 2011.a tuludeklaratsiooni parandus, deklareerides üüritulu vormi A tabelis 7.3 või seletuskiri, millistel põhjustel vara üürile andmist ei ole deklareeritud või tulu ei ole saadud.»

Kui lugeja pöördus ameti poole, lükates ümber, et on kinnisvara välja üürinud ning küsides, kas «üürikuulutuste hoidmine kinnisvaraportaalides on maksustatav,» vastas amet järgnevalt:

«Maksu- ja Tolliameti andmetel olete Te otsinud 2011.a üürilist avaliku kinnisvaraportaali kaudu. Üürniku otsimine ei ole tulumaksuga maksustatav tulu. Üüritulu saamine on vastavalt tulumaksuseaduse § 16 maksustatav tulu. Kuna Te olete otsinud avaliku kinnisvaraportaali kaudu üürilist, olete kavandanud üüritehingut, siis Maksu- ja Tolliamet eeldas, et Te võite saanud olla ka üüritulu. Kui Te üüritulu saanud ei ole, ei pea Te 2011.a tuludeklaratsiooni parandama.»

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhataja Rivo Reitmann ütles, et kuna üüritulu jäetakse tihtipeale deklareerimata, on ameti ülesanne sellele inimeste tähelepanu juhtida.

«Oma ülesannete täitmiseks kasutame seaduses ette nähtud võimalusi, sealhulgas avalikke registreid ja andmeid. Juhul, kui kirja saaja ei ole tegelikult korterit välja üürinud ja sealt tulu saanud, võib ta seda selgitada kirjas näidatud kontaktidel.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles