Detsembris tuleks kindlasti koostada pere-eelarve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembrikuul on kulutused tavaliselt aasta suurimad.
Detsembrikuul on kulutused tavaliselt aasta suurimad. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Detsembris kipuvad väljaminekud olema tavapärasest suuremad, sest lisanduvad kulud kingitustele, kodu kaunistamisele ning jõulu- ja aastalõpupidudele.

Selleks, et pühad sinu rahakotti suurt auku ei tekitaks, on viimane aeg koostada ülevaade oma detsembri tuludest ja kuludest, sest see aitab planeerida ja kulud kontrolli all hoida, kirjutas tarbijaportaal minuraha.ee.

Pane kirja detsembri jooksul ees ootavad vältimatud väljaminekud – teenuste arved, laenu- ja liisingumaksed, samuti kulud toidule, transpordile, hobidele jne. Kui kulud kirjas, võrdle summat oma tuludega ja saad teada, kas ja kui palju sul pühadeostudeks raha üle jääb.

Edasi saad hakata planeerima jõulude ja aastavahetusega seotud kulutusi, vastavalt sellele, kui palju eelarves raha üle jäi või plaanid kulutada hoopis varem kõrvale pandud säästudest teatud summa.

Aastalõpu kulude arvestamiseks on mugav kasutada spetsiaalset aastalõpu eelarve vormi, kus on üles loetletud paljud pühadega seonduda võivad väljaminekud alates kingitustest ja jõulukaartidest, lõpetades kontserdipiletite, pidude ja peoroogadele kuluva rahaga.

Kirja tasub panna ka väiksemad ostud, näiteks postmargid jõulukaartide saatmiseks või pakkepaber. Mõtle sellelegi, kas mõned kingitused või kodukaunistused saaksid ise valmistada, mitte poest osta. Detailse jõuluostude nimekirja koostamine aitab sul vältida emotsioonioste ning ülekulutamist.

Kui tundub, et raha napib, võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus, kuid sellega tasub olla ettevaatlik. Enne laenuraha eest kingituste või aastalõpureisi ostmist mõtle järele, kas sulle on jõukohane krediitkaardiga kulutatud summad tagasi maksta või tasuda järgmise aasta jooksul igal kuul järelmaksu.

Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, arvuta, kui palju kallimaks sulle ostetu seetõttu läheks. Näiteks kui võtad aastaks 500 eurot väikelaenu 20-protsendilise aastaintressiga, pead kokku tagasi maksma 600 eurot pluss lepingutasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles