Tööotsija tasuline infoliin tegutses seadusevastaselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AIVAR AOTÄHT/

Politsei algatas kuu hakul väärteomenetluse seadusevastaselt tegutsenud «tööotsija kuumliini» nimelise tasulise telefoninumbri (900 7000) pidaja suhtes, kes lubas kopsaka summa eest aidata tööd leida.


Paraku sai juba märtsis telefoniliini reklaami ilmudes kiirelt selgeks, et 100 krooni pluss käibemaks ja operaatoritasu ei pruugi töökohta tagada: liini infonumbrile vastanud noormees selgitas, et selle raha eest saab inimene üles lugeda oma andmed ja võib siis pakkumist ootama jääda.

Lääne politseiprefektuuri Kuressaare politseijaoskonna infojuht Kristi Mägi ütles Tarbija24.ee'le, et politsei algatas 1. aprillil väärteomenetluse karistusseadustiku paragrahvi 372 tunnustel, mis käsitleb tegevusloata ja keelatud majandustegevust.

Lääne politseiprefektuuri kommunikatsioonibüroo vanemspetsialist-infojuht Ülle Laas täpsustas täna, 14. aprillil, et helistades telefonile 9007000 saab vastuseks, et valitud number ei ole kasutusel, seega tasulisele tööotsimise infoliinile helistada enam ei saa.

«Selle infoliini taga tegutses äriregistris registreeritud firma, kuid majandustegevuse registris, mis on tööturuteenuse osutajale kohustuslik vastavalt tööturuteenuste ja- toetuste seaduses § 38 lg 1 alusel, ei ole ta registreeritud,» selgitas Laas.

Lisaks ei ole selline tasuline tööotsimise teenuse pakkumine iseenesest Laasi sõnul samuti seaduse silmis lubatud: «töövahenduse eest tasu võtmise keeld on sätestatud tööturuteenuste ja -toetuste seaduses § 12 lg 2, selle pärast on ka politsei alustanud väärteomenetlust».

Kahtluse korral uuri tausta

Kaebusi kõnealuse teenuse kohta pole politseile Mägi sõnul laekunud. Tarbijakaitseamet soovitas siiski juba liini tekkides tööotsijatel sarnaste tasuliste liinide kasutamisest hoiduda.

«Taolisi reklaame kohates peab enne kindlaks tegema, kes on teenusepakkuja ning kindlasti enne teenusega liitumist helistama viidatud infonumbrile. Kui viimane ei anna tarbijale soovitud või piisavat informatsiooni, oleks tark tegu taoliste teenustega end mitte siduda,» ütles ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna peaspetsialist Kadri Kauksi.

Tasulise telefoniliini taga peituva firma nime ei saa politsei menetluse huvides avalikustada. Samuti ei õnnestunud firma nime teada saada ka märtsikuus «tööotsija kuumliini» infotelefonile helistades.

Karistusseadustiku paragrahv 372 järgi karistatakse majandustegevuse eest valdkonnas, mille kohta kehtis erikeeld, samuti tegevusloata, litsentsita, registreeringuta või tunnustamata ettevõtte kaudu tegutsemise eest valdkonnas, kus tegevusluba, litsents, registreering või ettevõtte tunnustamine on nõutav, rahatrahviga kuni kolmsada trahviühikut või arestiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles