Tarbijad soetavad üksteise võidu õhksoojuspumpasid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhksoojuspumbad
Õhksoojuspumbad Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Viimastel nädalatel tekkinud elektripaanika on pannud Saaremaal elavad inimesed ostma õhksoojuspumpasid.

Haller Ormus firmast Elektricity kinnitas Saarte Häälele, et viimastel nädalatel on ta Saaremaal paigaldanud peaaegu iga päev ühe õhksoojuspumba. Ta ei usu, et põhjuseks on vaid uuel aastal tõusev elektrienergia hind. «Pigem saabus talv jällegi ootamatult,» arvas ta.

Mingit statistikat Ormus õhksoojuspumba elektritarbimise kohta teinud ei ole, sest tal endal on nn õhk-vesisüsteem, mida on küll kallim ehitada, aga pärast soodsam kasutada. Normaalse õhksoojuspumba hinnavahemik jääb tema arvates 1400 ja 1600 euro vahele. Odavaid «hiinakaid» tema ei paigalda.

Pumpa valides tuleb aga arvestada ruumide liigendatusega. Näiteks piisas ühes korteris vaid sellest, et laes olid väljaulatuvad talad ning soe õhk ei pääsenud ringlema. Kuigi mõnel pool on õhksoojuspump odavam soojaallikas kui keskküte, ei pea pumpade tootja õhksoojuspumpa kindlasti esmaseks soojaallikaks.

Ormus selgitas, et lisaks peab elamises kindlasti olema kas elektriradiaator või põrandaküte, et vähendada pumba koormust. Tema sõnul on uuemad pumbamudelid vaiksed ja tehas annab neile töötamisgarantii 25 külmakraadi juures.

Spetsialist tunnistas, et temal on pumpade paigaldamisel praegu ootejärjekord juba kolm nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles