Isetehtud maitseelamused jõuluvana kingikotti

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulukinkide tegemiseks pole sugugi vaja tervet päkapikkude armeed ja kelgutäit raha, sest ka oma hubases köögis on võimalik maitsvaid kingitusi valmistada.

Müsli

Pane ahjuplaadile kaerahelbeid, kõrvitsaseemeid, mett, suhkrut, oliivõli ja küpseta kuni segu on kuldne. Võid omal soovil lisada veel erinevaid seemneid, rosinaid vms.

Limoncello

See värskendav Itaalia sidrunijook on nagu pudelisse püütud päikesepaiste.

Retsept:

  • 10 sidrunit
  • 2 0,7l viina
  • 3 tassi peensuhkrut
  • 4 tassi vett

Valmistamine: koori sidrunid ja pane koos viinaga suurde kannu. Kata pealt kinni ja hoia jahedas ning pimedas kohas kuni viis päeva. Kurna ja viska sidruni jäänused minema. Kuumuta suhkur ja vesi suurel pannil, sega kuni suhkur on sulanud (4-6 minutit), lase jahtuda. Sega viinaseguga. Säilib külmikus kuni üks kuu.

Iirisekaste

Ideaalne jäätise ja kookide peale, säilib külmikus kuni kuu aega.

Retsept:

  • 1 tass soolata võid
  • 2 tassi pruuni suhkrut
  • 2 tassi rammusat koort
  • 2 teelusikatäit vaniljeekstrakti
  • Soola

Valmistamine: sulata või suurel pannil keskmise kuumisega pliidil. Lisa suhkur ja sega sageli kuni segu on ühtlane. Lisa koor. Sega, kuni segu muutub paksemaks. Lisa vaniljeekstrakt ja sool, lase jahtuda.

Kookose-pistaatsiamaius

Kõigest kolme koostisosaga maitsev maiuspala, mis sobib ilusaks kingiks.

Retsept:

  • 600 g mõrušokolaadi, sulatatult
  • 1 ¼ tassi röstitud, magustamata kookoslaaste
  • 1 ¼ tassi röstitud, soolamata pistaatsiapähkleid, tükeldatult

Valmistamine: aja sulatatud šokolaad küpsetuspaberil laiali ja puista selle peale kooskoslaaste ning pistaatsia tükke. Pane külma kuni maius taheneb (umbes 1 tund). Eemalda maius küpsetuspaberilt ja murra tükkideks. Säilib külmas kuni 3 nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles