Kuidas valida kingituseks parimat GPS navigatsiooniseadet?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TomTomi navigatsiooniseade.
TomTomi navigatsiooniseade. Foto: SCANPIX

Väljaanne Consumer Reports jagas soovitusi, kuidas valida jõulukingituseks parimat GPS navigatsiooniseadet.

Portaali sõnul kergendab valikut asjaolu, et turul on praegu vaid kolm juhtivat brändi, mille hulgast valida: Garmin, TomTom ja Magellan. Möödunud aastatel on mitmed erinevad ettevõtted, sealhulgas tuntud elektroonikafirmad, üritanud navigatsiooniseadmeid müüa, kuid tiheda võitluse tagajärjel jäid ellu ainult tugevamad.

Sellegipoolest tuleb valida väga paljude mudelit vahel.

Esmalt selgita oma eelarve. Navigatsiooniseadmeid pakutakse suurte allahindlustega, toote võib kätte saada isegi alla 90 USA dollariga, kuid selliste seadmete puhul tuleb üldiselt teha ka kompromiss kasutajasõbralikkuse ja ekraani suuruse arvelt. Tavaliselt pole tegemist ka uusimate mudelitega. Reaalselt peaks kaasaegne mudel maksma umbes 100-120 dollarit. 160 dollari eest saab juba kaasa tavapärasemad kellahelinad ja viled. 250 dollarit lisab juba klaasekraani ja hääljuhtimise.

Määra parim suurus. Väiksed, 3,5-tollised seadmed on muutunud pigem erandiks kui reegliks, milleks nad olid paar aastat tagasi. Väikseid seadmeid on suurepärane kaasas kanda, võtta autost välja ja hoida näiteks portfellis. Ent enimlevinud 4,3-tolline seade on suurema ekraaniga, mistõttu on selle kaardid kergemini loetavad ja aadressi lihtsam sisestada. Suur 5-tolline seade on hea valik pigem busside, pakiautode, vagunelamute, veokite ja rekkate jaoks ning vähem tavalise sõiduauto jaoks.

Põhifunktsioonid.

Tänapäeval sisaldavad peaaegu kõik navigatsiooniseadmed häälega nimetatud tänavate nimesid ja isegi ummikute hoiatust. Pea meeles, et informatsioon ummikute kohta võib olla ebatäiuslik, eriti madala hinnaga GPSidel, kuid sellegipoolest abiks. Kaalu, kas osta ka eluaegsed kaartide ja ummikute uuendused ehk update´id, mis on varem ostes odavamad ja pikendavad oluliselt seadme otstarbekat eluiga. Mudeli nimedel tähendavad tavaliselt «M» või «T» seesugust teenust.

Madalama tasemega seadmetel, mis pakuvad mugavat kasutajaliidest, jääb tihti vajaka kasulikest funktsioonidest, nagu mitme sihtkohaga marsruutimine, liiklusvooga arvestamine, jalakäijate liikumisega ühilduv töörežiim jm.

Üle 120 dollari maksvatel seadmetel lisandub ka näiteks sõiduraja nõustamine, kahe võimaliku väljapääsu pakkumine, mis võivad võõras piirkonnas sõites olla päris tänuväärsed funktsioonid.

Üle 160-dollarilisel GPSil on võimalik kasutada Bluetoothi, millega saab telefoni ja seadme omavahel ühendada.

Rahakoti ostud

Garmin Nuvi 30 (3.5")

Garmin Nuvi 40

TomTom Via 1405T

Targad valikud

Garmin Nuvi 2455LT

Magellan RoadMate 2145LM

Magellan RoadMate 2136T-LM

Kõrgetasemelised navigaatorid

Garmin Nuvi 3590LMT (5")

TomTom 2535 TM (5")

Mõistagi on alati teise valikuna olemas mobiili app´id, mida saab laadida oma nutitelefoni ja mis täidavad GPS seadme funktsioone. Kuigi portaal soovitab kasutada ikkagi spetsiaalseid ja professionaalseid navigatsiooniseadmeid, jõuab ka nutitelefoni abil punktist A punkti B.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles