Kiisler omavalitsustele: kohanege või hääbuge

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Mihkel Maripuu

Regionaalminister Siim Kiisleri hinnangul on tänaseks paljudes omavalitsustes välja kujunenud olukord, kus inimesi üritatakse vägisi suruda aastakümneid tagasi väljakujunenud haldusstruktuuri raamidesse.

«Sõnades nõustuvad kõik, et riik peab olema inimeste jaoks, mitte vastupidi. Praktikas aga räägitakse, et näiteks kooli jaoks ei jätku õpilasi, mitte ei mõelda, et koolivõrk tuleks viia vastavusse tegeliku eluga. Selline ametkonnakeskne lähenemine on paraku väga levinud,»selgitas Kiisler ning lisas, et reforme kavandades tuleb lähtuda sellest, kuidas inimesed täna elavad ja liiguvad. «Selleks, et inimeste igapäevaelu korraldamises ka sisuliselt kaasa rääkida peavad omavalitsused hõlmama nii suurt piirkonda, mis ühtiks sealsete inimeste igapäevase liikumisega töökoha, kodu ja vaba aja veetmise võimaluste vahel. Paraku kehtib ka omavalitsustele evolutsiooniline paratamatus – kohane või hääbu – ja  see valik on tänaste vallajuhtide käes.»

Kiisleri hinnangul tuleb ka riigi tasandil vaadata toimepiirkondi tervikuna ning teha otsuseid lähtuvalt kogu regiooni huvidest. «Kui seni vaadati näiteks erinevate toetuste puhul tihti üksiku linna või valla huvisid, siis ka see suhtumine peab muutuma. Peame vaatama piirkonda kui tervikut ja integreerima erinevate valdkondade toetusi ühtse eesmärgi nimel,» rääkis Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles