USA vabastas üheksa riiki sanktsioonidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani mereväeõppused Pärsia lahel.
Iraani mereväeõppused Pärsia lahel. Foto: SCANPIX

Üheksale riigile teevad Ameerika Ühendriigid Iraani naftaekspordi peatamiseks kehtestatud sanktsioonide puhul erandi.

USA presidendi Barack Obama administratsiooni väitel on India, Taiwan, Hiina, Lõuna-Korea, Singapur, Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV), Sri Lanka, Türgi ja Malaisia astunud samme Iraanist imporditava naftakoguse vähendamiseks, mistõttu ei rakenda Washington nende riikide finantsasutuste suhtes Iraani tuumaambitsioonide ohjeldamiseks ette nähtud sanktsioone.

Seadus kohustab presidenti iga kuue kuu tagant Iraani naftaekspordile kehtestatud sanktsioonide küsimuses erandi staatuses riikide nimekirja üle kinnitama.

Obama administratsioon püüab üheksale riigile erandi tegemist serveerida kui Iraani naftakeemia sektori lämmatamisel saavutatud edu tulemust.

«Iraani naftatootmine langes tänavu septembris ja oktoobris eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes miljoni barreli võrra,» teatas välisminister Hillary Clinton avalduses, lisades, et selle tulemusena on vähenenud Iraani naftaekspordi maht ning naftatulud, millega rahastatakse mitte üksnes riigi tuumaprogrammi, vaid ka terroristlikku ja destabiliseerivat tegevust Lähis-Idas.

«Rahvusvahelise kogukonna sõnum Iraanile on selge: astuge läbirääkimiste teel konkreetseid samme riikide kogukonna murede adresseerimiseks või seiske silmitsi üha suureneva isolatsiooni ja survega,» ütles Clinton.

Eelmisel aastal kongressis vastu võetud seadus kohustab Ühendriike välisriikide finantsasutusi karistama, kui tõestatakse nende tegevus Iraani keskpangaga tehingute sõlmimisel.

Seadus tekitas mitmes riigis nurinat, nende sõnul on üksnes ÜRO julgeolekunõukogul õigus riikidele sanktsioone kehtestada ning USA tegevus seab ohtu maailmamajanduse taastumise.

Seekordne erandite nimekiri annab tunnistust Washingtoni veendumusest, et naftariikide tootmismahu tõus, ülemaailmne majandusolukord ning seni varuks hoitud naftatootmisvõimsused võimaldavad maailmal Iraani naftaekspordi vähenemisega hakkama saada.

Nädala eest kiitis USA senat heaks uued sanktsioonid Islamivabariigi energia-, laevandus- ja sadamasektorite vastu.

Teherani sõnul on niisugused sammu vastuolus Ühendriikide väitega kõneluste eelistamisest selle tuumaprogrammi üle lahenduse leidmiseks.

Obama on öelnud, et eelistab Iraani suhtes strateegia kasutamist, mis koosneb nii diplomaatiast kui ka surveavaldamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles