Mõnus elupaik stuudios

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulatab vaikust: Einike Soosaar seisab elutoa ehk muusikastuudio uksel.
Kuulatab vaikust: Einike Soosaar seisab elutoa ehk muusikastuudio uksel. Foto: Marina Puškar

Tallinna südalinna renoveeritud õuemajas elavad muusik Tõnu Timm alias Tõun ja kunstnik Einike Soosaar, kelle kodus valitseb vaba loominguline õhustik.

Nende avar korter vastab kõigile tingimustele, mille pere uut elamist otsides seadis: kesklinn, vana maja, teine korrus, kõrged laed... Varem elasid nad maal ning neil kulus tööle ja tagasi sõites palju aega ummikutes istumisele, elukohta vahetades loodeti pääseda vähemasti laste kooli vedamisest.

Enne noorema poja 1. klassi minemist leitigi neljatoaline korter ülemöödunud sajandi lõpul ehitatud, vahepeal põlenud ja siis kenasti korda tehtud elamus.

Maja ajalugu uurides selgus, et seal on elanud ja elab ka praegu teisigi loomeinimesi. Kunagi oli siin näiteks näitleja Ervin Abeli kodu.
«Nagu üle läve astusime, valdas meid Tõuniga äratundmine, et see koht on meie oma,» meenutab
Einike Soosaar.

Kõrged, valgusküllased ja suured ruumid mõjuvad tõesti väga helge ja inspireerivana. Esikusse on perekond sisse seadnud oma raamatukogu, mille kõige suurema riiuli kinkis Soosaarele kooli ajal üks klassivend – tõi talle sünnipäevaks veoautoga kohale laudadest kokku klopsitud võimsa riiuli.

Tollest ajast on see lihtsa vormiga mööblitükk Soosaarega kõigis ateljeedes ja hilisemates kodudes kaasas käinud, vahepeal on vaid riiuleid siledamaks hööveldatud.

Vastasseinas seisab aga hoopis teist masti mööblitükk: tapitud, siidjate pindadega väga stiilne riiulitorn, peene tisleritöö suurepärane näide, sünnipäevaks seegi. «Ma ei saa ju naise klassivennast kehvem mees olla,» naerab Tõun, kelle mõtted tegi teoks USAs puidutööd õppinud Argo Kiil.

Vana ja uue põiming
Tuleb tunnustada pererahva oskust pilkupüüdvalt moodsat ja väärikat mööblit kokku sobitada. «Mõned meie kodu vanad esemed on suguvõsa pärandus, teised tulnud sõprade-tuttavate kaudu, kes teavad, et meile meeldib vana mööbel, kolmandad oleme teadlikult valinud,» räägib perenaine.

«Kuna köök on kodus vannitoa kõrval teine ruum, kus kõik peab olema hästi läbi mõeldud, siis korralikuma üldpildi nimel otsustasime laeni seinakappide kasuks. Köögimööbel valmis koostöös Argo Kiiniga, laud ja toolid on aga Jan Grapsi disainitud Incognito sarjast.»

Sisukas vaba aeg
Muljetavaldava kujundusega elutoast, kus seinu katavad plaadiriiulid, akna all hakkab silma salvestustehnika ning vaibale on rivistatud kitarrid, on saanud Tõuni stuudio, kus ta sageli kolleegidega muusikat teeb.

(Tekstiili)disainerist perenaise kabinet on sisse seatud magamistoa nurka, kus sünnivad tema raamatukujundused ja kunstiprojektid.
Kahe poja tuba jagab näiliselt pooleks lae alla ehitatud nari. Järeltuleval põlvel on parasjagu ruumi koolitööks ja huvialadega tegelemiseks.

Lisaks muusikale peab pere lugu maitsvast toidust. Kord kuus koguneb nn retseptipäevadel nende kööki suur seltskond, et katsetada-nautida uusi roogi.
Maalide ja graafikaga ning lopsakate toataimedega ilmestatud ümbruses on meeldiv olla nii oma­inimestel kui ka sõpradel-tuttavatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles