Isetehtud kingitused valmivad moodsal ajal trükikojas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalendrid tellija oma perepiltidest koguvad üha populaarsust.
Kalendrid tellija oma perepiltidest koguvad üha populaarsust. Foto: Toomas Huik

Milleks näha õhtuti vaeva lõikelaua või käpikute meisterdamisega, kui lihtsa vaevaga saab tellida fotosalongist oma pildiga perekalendri või jõuluehte, aga miks mitte panna kingikotti isiklik luulekogu või pakisaaja lemmikretseptidega kokaraamat. Just sellised on tänapäeva isetehtud kingitused.

«Kõige rohkem tellitakse kalendreid, hästi palju tahetakse ka kruuse ja oma pildiga puslesid,» rääkis Kuma e-poe administraator Mihkel Lõhmus. Odavamatest töödest on väga populaarne kuuseehe, kuhu saab lasta oma pildi sisse panna.

«Aga soovitakse ka oma pildiga õla- ja rahakotte ning tellida saab oma kujundusega küünlaid,» loetles Lõhmus menukaid uue aja isetehtud kingitusi. Nende firma kogemus näitab, et iga aastaga läheb selliste kingituste tegemine aina enam moodi.

Ise või kujundaja abiga

Ka Omaraamatu juhataja Alar Vettik kinnitas, et sellised kingitused koguvad populaarsust. «Inimesed pole veel nendest kinkidest tüdinenud, pigem vastupidi. Paljud veel ei teagi sellisest võimalusest,» arvas ta.

Nende firmast tellitakse enne jõule kõige enam kalendreid, aga ka raamatuid ja postkaarte. «Lastele tellitakse juturaamatuid, aga tahetakse ka kokaraamatuid, mõni on avaldanud oma luuletused. Meie eelis on see, et saab tellida kas või ühe raamatu korraga,» rääkis ta.

Fotoraamatu tegemisel saab peale digipiltide kasutada ka vanu fotosid, mis selleks spetsiaalselt sisse skaneeritakse. «Tavaliselt hakatakse pihta lastepiltidest ja siis tellitakse juba suguvõsaraamat,» lausus Vettik.

Perepiltidega kalendri tegemine ei ole tänapäeval keeruline. Kõik firmad kinnitasid, et tellimuse sisseandmiseks ei pea kuhugi fotodega mälupulka viima, vaid neid saab saata meilitsi. Tuleb vaid ära märkida, mis järjekorras pildid kalendris olema peavad.

Lõhmus ütles, et nemad inimestel ise kalendrit kujundada ei lase, vaid seda teeb professionaalne kujundaja. «See ise kujundamine ei ole alati kõige parema tulemusega,» põhjendas ta.

Omaraamatu kliendid saavad alla laadida programmi, mis on Vettiku sõnul hästi lihtne ja kasutajasõbralik. «Meie põhimõte on, et iga inimene saaks ise kujundada. Kes ei saa hakkama, see palub abi,» rõhutas ta.

Pingepäevad enne jõule

Kui Juri Kalašnikov firmast fotokalender.ee kinnitas, et suurem osa tellimusi tehakse ära 25. novembrist 15. detsembrini, siis teiste firmade kogemus on vastupidine. Inimesed tulevad oma soovidega nende jutule viimasel minutil.

«Enne jõule tuleb paar päeva teha kaks vahetust järjest,» rääkis Kuma e-poe administraator Lõhmus. Kes soovib 24. detsembril tellitud kalendri kingikotti pista, peaks tellimuse esitama hiljemalt 20. detsembril.

«Katsume kõik valmis teha, mis vähegi sisse tuleb, aga siis on juba postitamisega raskusi,» selgitas Lõhmus. Tellitud kauba saadavad nad kohale posti teel, Paide, Türi ja Rakvere rahvas saab asjadele järele minna ka Kuma esindusse.

Kui muul ajal pakub Omaraamat ka kiirtellimuse võimalust, siis enne jõule sellega arvestada ei tasu ning kalender tuleks tellida vähemalt kolm päeva enne soovitud aega.

«Minu kogemus näitab, et tellitakse ikka viimasel minutil ning enne jõule on tulnud mitu ööpäeva magamata olla,» rääkis Vettik.

Lisaks postile võib nende käest tellitud kingid kätte saada ka Solarise keskusest, aga ka ettevõtte enda kontorist.

Kalendrite hinnad

Kalender 12 pilti

Mõõdud

Hind

Märkused

Kalendrid.ee

21 cm x 29,7 cm

9,9 eurot

 

Vekfoto

22,5 cm x 30 cm

25,4 eurot

 

Omaraamat

25 cm x 40 cm (avatuna)

16 eurot

 

Fotokalender.ee

21 cm x 29,7

13,99 eurot

soodushind

Photopoint

10 cm x 13 cm

8,28 eurot

ilma köitmata

Kuma

Avatuna A3 mõõdus

13,95 eurot

 

Kalender 1 pilti

Mõõdud

Hind

Märkused

Kalendrid.ee

29,7 cm x 42

8,99 eurot

 

Vekfoto

30 cm x 42 cm

5,5 eurot

soodushind

Kuma

29,5 cm x 21 cm

4,99

hind sõltub tellitud kalendrite arvust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles