Cambridge´i keemik: keelake jõulude eel heeliumõhupallid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentinipäeva õhupallid
Valentinipäeva õhupallid Foto: SCANPIX

Cambridge´i ülikooli keemik Peter Wothers arvab, et heeliumõhupallid tuleks jõulude eel keelata, sest tähtpäeval raisatakse meditsiiniliste seadmete jaoks vajalikku nappi ressurssi.

Professor Wothers kavatseb käesoleva aasta Kuningliku keemiaühenduse jõululoengutel rääkida sellest, et 30 kuni 50 aasta pärast vaevleme tõsise probleemi küüsis, kui raiskame väärtuslikku gaasi õhupallides, kirjutab BBC.

Heelium on taastumatu õhust kergem gaas, mida kasutatakse haigla magnetite ja MRI-skännerite jaoks. Samuti kasutatakse heeliumi hapnikuga segatuna hingamisraskustega patsientide ravimiseks. Heelium võib seega aidata päästa hingamisraskustega imiku elu.

Maailmas valitseb juba praegu maakoore alt võetava heeliumgaasi puudus. Kolmveerand kogu maailma heeliumgaasist tuleb Ameerikast.

«Heeliumipuudus on tõsine teema. 50 aasta pärast ütlevad meie lapsed: «Ma ei suuda uskuda, et nad kasutasid nii väärtuslikku materjali õhupallide täitmiseks,» nentis professor nördinult. Wothers plaanib loengutel keskenduda sellele, et praegu pole heeliumi kasutamine jätkusuutlik ning kui heelium on kord juba atmosfääri lastud, on see igaveseks läinud.

«Kui me jätkame heeliumi kasutamist mittevajalikele asjadele, nagu õhupallid, võime aastakümnete pärast seista tõelise kriisi lävel. Heeliumgaas on väga väärtuslik,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles