Otsekorraldus asendub e-arvega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2014. aasta alguses ühtlustatakse Euroopas otsekorralduste tingimused ning Eestis hakkab senist otsekorraldust asendama e-arve.

Alates veebruarist 2014, mil hakkavad kehtima ühtsed üleeuroopalised maksetingimused, peavad pangad lõpetama otsekorraldusteenuse pakkumise praegusel kujul ja nii arendatakse riigisisene otsekorraldusteenus tuleva aasta jooksul e-arve püsimakseteenuseks, teatas Eesti Pank. Eraisiku jaoks on tegemist automaatse muutusega, kuid mõnevõrra muutub teenuse sisu, mille kohta annavad pangad oma klientidele aegsasti infot.

Tavamaksete osas eraisikutele suurt muutust ei tule, maksete tegemisel tuleb ainult alates 2014. aasta algusest hakata kasutama oma senist kontonumbrit rahvusvahelisel (ehk IBAN) kujul.

Ettevõtetele ja avaliku sektori asutustele toob muutus kaasa täiendavaid arendustöid, sest 2014. aasta alguseks tuleb uuendada raamatupidamistarkvara ja täiustada arvete esitamist, et tagada maksete ning e-arvete võimalikult mugav edastamine panka. Järgmise aasta esimese kvartali jooksul annavad pangad oma klientidele juhiseid, kuidas ja milliseid muudatusi ellu viia. Küsimuste korral või täpsema info saamiseks palume ühendust võtta oma pangaga.

Lisaks eelnevale hakatakse inimestele tulevikus uue teenusena pakkuma piiriülest SEPA otsekorraldusteenust, mis tähendab, et inimesel on rohkem võimalusi Eestist väljapool tarbitud teenuste eest tasumiseks. SEPA otsekorraldusteenuse pakkujad selguvad turukonkurentsis ja sõltuvalt klientide nõudlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles