Märjad riided võivad päästa elu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalastaja jää sisse auku puurimas.
Kalastaja jää sisse auku puurimas. Foto: Kristjan Teedema

Kui sind ebaõnne korral jääkülma veega üle kastetakse või kukud näiteks jääauku, soovitab Soome teadlane mitte lahti riietuda ning märgasid rõivaid eemaldada.

Esimene prioriteet on sel juhul jätkata liikumist ja otsida sooja kohta.

Mõned vapramad ja hulljulgemad talvised kalamehed testivad juba praegu noore jää kandvust Soome lõunaosas, kirjutab Yle.fi. Ent jääkiht on õhuke ja võib kergelt mureneda.

Iga inimese esimene reaktsioon on märjad rõivad alati eemaldada, kuid see võib jääkülma talve ajal olla rumal tegu. Nimelt võib doktor Harri Lindholmi sõnul lahti riietumine üsna ruttu tekitada hüpotermia ehk alajahtumise. Kõige tähtsam oleks tema sõnul jätkata liigutamist.

«Liikumine toodab soojust. Kui eemaldad märjad riided, väänad need välja või kraabid riietelt jää, võtab tegevus kehalt soojuse ning külmumise oht hoopis suureneb,» rääkis Lindholmi.

Väga madalatel temperatuuridel toimivad märjad riided isegi soojusisolaatorina. See kehtib just siis, kui riided pole läbinisti vees läbi ligunenud. «Kui väline riidekiht on märg ja all on kuivad rõivad, hoiab väline kiht kehasoojust kinni. Seejärel tuleks kiirelt hakata ennast liigutama ja liikuda kuhugi sooja,» soovitas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles