Britid nõuavad superrottide tõttu kangemat mürki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rottidest vabanemine pole kuigi lihtne.
Rottidest vabanemine pole kuigi lihtne. Foto: SCANPIX

Suurbritannias elutsevad eriti suured rotid, keda tavapäraste mürkidega hävitada ei saa ning nüüd nõuavad kohalikud võimud senisest kangemate mürkide lubamist.

Sajandeid on rotte tapetud lõksude ja mürkidega, kuid nüüd on arenenud uued superrotid, keda tavapärasel viisil tappa ei saa, kirjutab Telegraph.

Ohtlikke haigusi kandvaid pruune rotte on Suurbritannias nähtud Berkshire'is, Hampshire'is ja Oxfordis. Olukord on  muutunud nii tõsiseks, et West Berkshire'i omavalitsus tegi ettepaneku muuta rotimürkide kasutamise korda.

Nüüd soovivad kahjuritetõrjujad, et neil lubataks kasutada mürki  brodifacoum, mis põhjustab surmavaid verejookse ning aitab populatsiooni kontrolli all hoida.

Seda mürki on Euroopas ja USAs kasutatud juba kümmekond aastat  ning see toimib kiiremini, kui seni Suurbritannias kasutusel olnud mürgid, samuti ei ole rottidel selle suhtes välja arenenud resistentsust. «Meil on vaja kasutada erinevaid meetodeid, nagu püünisjahti ja gaasitamist, mis võivad olla vähem efektiivsemad, aga kulukamad,» rääkis Graham Chappel Newbury kahjuritõrjest. Nende asemel soovib ta kasutada  tugevamat mürki ja peibutussöödakaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles