Lugeja küsib: kas pärast auto müümist vastutan endiselt selle seisukorra eest?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müügiplats.
Kasutatud autode müügiplats. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Müüsin auto 19. oktoobril ja uus omanik kirjutas selle enda nimele. Anti raha ning 5. novembril helistavad, et mootor on nüüd katki ning nõuavad raha tagasi. Kas tagastusõigus ei kesta 14 päeva? Mina ei soovi autot tagasi näiteks segilastud mootoriga. Auto  peab ju tagastamisel olema täpselt samas seisus, mis müügikuupäeval oli. Kuidas täpselt on seadused kasutatud auto müügiga? Mis tingimused peavad täpselt täidetud olema, et olen kohustatud auto tagasi võtma?» soovib lugeja teada.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Teie poolt viidatud 14-päevane tagastuskohustus kehtib eelkõige postimüügi korral. Kui auto müümisel sai ostja selle üle vaadata ning seda proovida, siis ei tohiks tal lepingust taganemiseks üldse õigust olla. See õigus võib eksisteerida juhul, kui mootor oli juba enne defektne, kuid auto üleandmisel seda ei märgatud. Vea olemuse peaks tuvastama ekspertiis ning selle põhjal saaks hinnata, kas taganemine võiks olla põhjendatud või mitte. Oluline on seegi, et taganemise põhjendatuse hindamisel tuleb vaadata, millises seisukorras see auto enne oli, kui vana, mis läbisõit jne. - st kas ostja sai pidada võimalikuks, et sellises seisukorras auto mootor võib lähiajal lakata töötamast. Pelk asjaolu, et auto mootor enam ei tööta, ei anna lepingust taganemiseks alust.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles