Eesti loomakaitsjad teevad ettepaneku jõulude eel lemmikloomi mitte müüa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsika võtmine peab olema ratsionaalselt läbi kaalutud otsus.
Kutsika võtmine peab olema ratsionaalselt läbi kaalutud otsus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Loomakaitse Liit kutsub lemmikloomadega äritsevaid kauplusi üles näitama loomasõbralikkust ning peatama pühade ajaks lemmikute müük, et vältida emotsioonidest lähtuvaid impulssoste.

Väike kiisupoeg või karvane kutsikas tundub küll väga armas kingitus olevat, kuid paraku tehakse sellega nii loomale kui kingisaajale pigem halba kui head, teatab Eesti Loomakaitse Liit.

Meediast ja filmidest jääb teinekord mulje, justkui oleks loom pühade ajal südantsoojendav ja parim kingitus. Tegelikkuses võib aga taoline tegu lihast ja luust «kingitusele» kaasa tuua vaid traagilised tagajärjed. Looma ei tohi kunagi võtta hetkeemotsiooni ajel või kinkida inimesele, kes pole selleks valmis.

Looma võtmine on suur otsus ja eeldab oma senise elu ümberplaneerimist ning tõsist kaalumist. Loomaomanikuks hakkamisel peab inimene arvestama kõikide kaasnevate kohustuste, ka rahaliste kulutustega ja ka sellega, et loomaga tegelemiseks tuleb leida piisavalt aega. Lemmikloomaga ollakse seotud pikki aastaid ning ta vajab kogu elu vältel armastust, tähelepanu ja pühendumist täpselt nagu iga inimenegi. Neid tõsiseiku  loomakinkijad mõistagi ignoreerivad.

Mõtlematu tegu

Looma kinkimine on äärmiselt mõtlematu ja vastutustundetu tegu. Kingisaajale ei anta võimalust kõike põhjalikult läbi mõelda ja seega võib tekkida olukord, kus loomale tuleb hakata uut kodu otsima. Uue omaniku moraalinormidest lähtuvalt pahatihti siiski uus asunik lihtsalt hukatakse või visatakse tänavale.

Nii mõnedki inimesed soovivad looma kinkida oma lapsele. Sellega paraku luuakse ettekujutus elusloomast kui järjekordsest mänguasjast, millest peagi tüdinetakse. Lisaks poleks ka isegi kõige tublim ning osavõtlikum laps võimeline tagama loomale eluks vajalikke tingimusi. Seetõttu peavad vanemad lapsele lemmikut kinkides endale siiski teadvustama, et tegelikult jääb loom eelkõige ikkagi nende vastutusele.

Isegi, kui on teada, et kingisaaja soovib lemmiklooma ja on teadlik sellega kaasnevast, tuleb arvestada asjaoluga, et loomale on teiste inimeste juurde kolimine väga stressirohke. Uues kohas vajab loom eelkõige vaikust, stabiilsust ning peremehe tähelepanu.

Pühade saginasse ei ole seega uue lemmiku viimine eriti mõistlik ega loomasõbralik tegu. Kõikidele, kes soovivad kinkida pereliikmele või sõpradele looma, soovitavad loomakaitsjad teha kingituseks hoopis loomapidamisega seonduv kasulik ja hariv raamat, mis aitaks tulevasel loomaomanikul oma otsust ja valikut rahulikult teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles