74 protsenti Swedbanki ja SEB logimisest tehakse paroolikaardiga

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankadesse sisenemine paroolikaartidega.
Pankadesse sisenemine paroolikaartidega. Foto: Lennart Rikk

Swedbanki ja SEB teatel tehakse 74 protsenti internetipanka sisselogimistest paroolikaardiga. Mobiil-ID ning ID-kaardi osakaal on vastavalt vaid 11 ning 13 protsenti.


Swedbanki teatel on elektroonilise isikutunnistuse osakaal siiski viimase paari aastaga kasvanud - kahelt protsendilt 11 protsendini.

«Kuna ID-kaart, mobiil-ID ja PIN-kalkulaator on oluliselt turvalisemad enese isiku tuvastamise viisid, liiguvad Eesti pangad korduvkasutusega paroolikaartide kaotamise suunas, otsides samal ajal täiendavaid alternatiive,» märkis panga pressiesindaja Kristi Künnapas ning lisas, et tõenäoliselt mingi aja pärast kaovad paroolikaardid sootuks.

SEB e-Tehnoloogia divisjoni direktor Tammo Otsasoo oli aga teisel arvamusel ning rääkis, et koodikaardi kasutamise lõpetamisest ei saa me täna veel rääkida, sest sellel on ikka väga palju kasutajaid. «Internetipanga kasutamist on erinevat tüüpi - juhul, kui eesmärgiks ei ole suuremamahulisi tehinguid teha, siis sobib autentimisvahendiks endiselt ka koodikaart,» märkis ta.

Olgu kuidas on, ühes asjas nõustuvad mõlemad pangad: ID-kaart on turvalisem. «ID-kaardi saladust saab varastada vaid koos kaardi ja PIN-koodidega. Paroolikaart aga on lihtsalt kopeeritav. ID-kaart ei ole lihtsate vahenditega häkitav ja teadaolevaid kuritegusid, kus ID-kaarti oleks häkitud, ei eksisteeri,» märkis Künnapas.

Samas jättis naine vastamata küsimusele, et kui paroolikaart nii ebaturvaline on, miks need siis endiselt käibel on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles