Kuidas teha ümmargust piparkoogimaja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkoogimaja.
Piparkoogimaja. Foto: Kadri Inselberg

Ruumilisi piparkoogiehitisi ei maksa Piparkoogimaania korraldaja Pelle Kalmo arvates karta - kõigepealt tuleb lihtsalt teha plaan ehk panna paika, millise kujuga tükke vaja läheb, ning selle kujuga piparkoogid valmis küpsetada.

Kalmo sõnul on täpsete detailide jaoks mõttekas piparkoogitainas lahti rullida otse küpsetuspaberile, et tükk tõstmisel välja ei veniks.

Tükke saab kokku liimida kuuma suhkrusiirupiga või väiksemate majakeste puhul ka suhkruglasuuriga. Suhkrusiirup on tuline ja seega lastega meisterdamiseks kõige paremini ei sobi, glasuur aga ei suuda suuri tükke Kalmo sõnul koos hoida.

Hiljuti omandasid piparkoogimeistrid ühe uue nipi – kui tainas paksema paberi külge rullida ja sellest siis toru või torbik veeretada, paber kirjaklambritega kinnitada ja kogu kupatus ahju pista, on tulemuseks näiteks torn või tornikatus. Paberit on pärast piparkoogi küljest küll suhteliselt keeruline lahti saada, kuid seda tasub teha, kui piparkook on veel soe – siis õnnestub see hõlpsamalt.

«Põhiline on meeles pidada, et tainas läheb ahjus enne valmis saamist täiesti vedelaks. See tähendab seda, et kuju, mis sa taignast ahju paned, ei jää samasuguseks – see vajub laiali. Miski peab seda kuju toetama – kas siis foolium, paber või kauss,» kirjeldas Kalmo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles