Kirjanikel ja kunstnikel tekib lootus ravikindlustusele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loovinimesed pääsevad tulevikus riigi kulul arsti jutule.
Loovinimesed pääsevad tulevikus riigi kulul arsti jutule. Foto: SCANPIX

Kultuuriministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, mis muudab loometoetust saava vabakutseliste loovisiku ravikindlustuse saamise lihtsamaks.

Seadusemuudatus vabastab  loometoetust saavad inimesed kohustusest registreerida end toetuse saamiseks füüsilisest isikust ettevõtjana, selgitas kultuuriministeeriumi kaunite kunstide asekantsler Ragnar Siil ministeeriumi kodulehel.

Eelnõu järgi hakkab loometoetuse maksmise perioodil maksma sotsiaalmaksu loovisiku eest loomeliit. Eelnõu muudab loometoetuste taotlemise ja seeläbi ravikindlustuse saamise oluliselt lihtsamaks.

Loometoetust saab taotleda mõnda loomeliitu kuuluv  loovisik, kellel ajutiselt puudub loometegevusest saadav sissetulek.

Asekantsler Siili sõnul on antud muudatus üks mitmest, millega valitsus loovisikute sotsiaalseid garantiisid suurendab. Näiteks on valitsuse tegevuskava järgi plaanis muuta ravikindlustuse seadust selliselt, et  ravikindlustus tekiks ka ühekuulise võlaõigusliku lepingu puhul. Praegu on selleks vaja vähemalt kolmekuulist lepingut. Ettepaneku selleks muudatuseks tegi kultuuriministeeriumi juurde moodustatud töörühm, kuhu kuulusid ka loomeliitude ja loovisikute esindajad.

Siil rõhutas, et täna kooskõlastusele saadetud eelnõu on osa laiemast tegevusest ning koostöös valdkonna esindajatega hakatakse koostama ettepanekuid aasta jooksul makstud sotsiaalmaksu summeerimiseks.  «Paljude vabakutseliste loovisikute sissetulekud on aasta jooksul ebaühtlased, kuid sotsiaalmaksu arvestatakse kuupõhiselt. Praegu võib tekkida olukord, kus inimene on aasta jooksul teeninud miinimumtasu ja maksnud selle pealt ka maksud, kuid sellele vaatamata ei teki tal ravikindlustust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles