Opilaual surnud patsientide kokku lugemine heidutab kirurge

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kirurg
Rootsi kirurg Foto: SCANPIX

Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) süsteem, kus opilaual surnud patsientide arv üles märgitakse, heidutab arste, kes ei taha opereerida «keerulisi» patsiente.

NHSi uue süsteemi järgi peavad haiglad andma aru, kui mitu patsienti konkreetse kirurgi ja tema meeskonna noa all surevad, kirjutab The Telegraph. Kardetakse, et arstid ei taha enam raskeid juhtumeid enda vastutusele võtta, sest nende palganumber sõltub aina enam n-ö sooritustest.

NHSi tabelid hõlmavad endas täiskasvanute südame-, põlve-, puusa-, kaela-, näo- ja maovähendusoperatsioone. Arvestusse kuulub ka teisi operatsioone. Tabelites on siiski planeeritud arvestada eraldi kirurgidega, kes võtavad enda hoole alla kõige riskantsemad haiguslood, et vältida seeläbi arstide valet karistamist.

Suurbritannia tervishoiu organisatsiooni King´s Fund juht Anna Dixon sõnas BBC-le: «Meil tekkis arutelu käigus mure, et mõned kirurgid keelduvad keerulisi patsiente vastu võtmast, sest nende renomee võib saada kahjustatud.»

Dixon rõhutab, et andmestik võiks eelkõige kasulik olla mitte avalikkusele, vaid arstile, kes saab oma töö tulemusi kolleegide saavutatuga kõrvutada. Patsient võiks jällegi tema hinnangul mõista, mida need näitajad talle tegelikult ütlevad ja mida ei ütle.

Kirurg Kevin Burnand avaldas samuti tabelite pärast muret: «Ma arvan, et suur osa patsiente, kelle seis näib halb, peavad kogema operatsiooni ära ütlemist. Kirurgid, kellel on halba õnne võivad lõpuks teenimatult muutuda vaesteks kirurgideks.»

Esimene nn tabel väljastatakse Inglismaal tuleval suvel. Aastast 2014 on tegemist kohustusliku regulatsiooniga.

Mitmed kriitikud kardavad ka seda, et patsiendid hakkavad kirurgi ja haigla valimisel keskenduma liigselt surmade arvule, teadmata, mistõttu konkreetne patsient suri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles