Miks kassid toiduga pirtsutavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid on toiduga väga valivad.
Kassid on toiduga väga valivad. Foto: Toomas Huik

Esmapilgul tundub kodukassi elu olevat lihtne – söö vaid seda, mida peremees kaussi paneb, kuid tuleb välja, et kassid valivad siiski väga hoolikalt, mida nad söövad.

Inglise ja Austraalia uurijad näitasid, et kassid on väga valivad ning jälgivad toitainete sisaldust nii konservides kui kuivtoidus, vahendab teadusuudisteportaal Novaator.

Walthami loomade toitumise uurimiskeskuse teadlased söötsid kasse nii kuivtoidu kui konservidega.

Hoolimata sellest, milliseid toite ja missuguses järjekorras loomadele pakuti, suutsid nad iga toidukorraga saada sarnase koguse valke, rasvu ja süsivesikuid.

Toitainete hulgad olid kooskõlas sama uurimisrühma varasemate tulemustega. Möödunud aastal avaldasid uurijad ajakirjas Journal of Experimental Biology põhjaliku artikli kasside toitumise kohta.

Selle põhjal katavad kassid oma päevasest energiavajadusest 52 protsenti valkudega ning 36 protsenti rasvadega. Süsivesikud moodustavad koduste lemmikute toidust 12 protsenti.

Sarnased toitainete vahekorrad kehtisid ka metsikute kasside kohta. Kodukassid järgivad üsna täpselt oma esivanemate ning metsikute kaaslaste toidusedelit. Uutes katsetes panid teadlased tähele, et kassid hoidusid süsivesikurikkast kuivtoidust.

Uurimuse autori Adrian Hewson-Hughesi sõnul on süsivesikute rohkus kasside toidus väga uus nähtus. Evolutsiooniliselt on kaslased kohastunud tarbima peamiselt valke ja rasvu.

Vajalikku tasakaalu hoiavad kodukassid valikulise söömisega. Seega tasub oma lemmikule pakkuda erinevat sööki. See aitab neil vajalikud toitained kätte saada ning rahuldab erinevate toitude mekkimise kirge.

Uurimus ilmus ajakirjas Journal of Comparative Physiology B.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles