Eestlased külastavad pühade ajal meelsasti jõulumaid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana.
Jõuluvana. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

MTÜ Eesti Maaturismi teatel on pikkade pühade ajal eestlaste jaoks populaarsed jõulumaad, palju käiakse ka ree- ja saanisõitudel.

MTÜ Maaturismi tegevjuhi Raili Mengel-Sündi sõnul puudub ühingul täpne andmestik, kui palju eestlased talve perioodil turismitalusid külastavad, kuid naise hinnangul on väga populaarsed eestlaste jaoks just jõulumaade külastamine. Turismitalusid külastatakse peamiselt pere ja sõpradega. «Samuti on talvisel ajal levinud töökollektiivide seminaride ja koosolekute maal korraldamine,» lisas ta.

Kui muul talve perioodil naudivad eestlased Mengel-Sündi sõnul lumeräätsa- ja tõukekelgumatkasid, siis jõulukuul koguvad populaarsust ree- ja saanisõidud. Populaarsed on erinevad meistritoad, kus valmistatakse nii jõulutoitu kui õpitakse ka käsitööd tegema.

Näiteks Mia jõulumaa 2012 programmi kuuluvad erinevad töötoad, kus laosed saavad teha klaasitükkidest meisterdusi, sepikoda, kus saab õppida raua käsitlemist. Samas saab kuulata ka jõulumemme muinasjutte, uisutada ja liugu lasta, hobuste ja reega sõita ning jõuluvanale esinedes kingitusi saada.

Vudila mängumaa muutub talve saabudes kogu pere jõulumaaks. Jõulumaal saab kohtuda jõuluvanaga, vaadata jõuluetendust, meisterdada, valada õnne, tutvuda loomaperega, sõita saaniga ja päkapikkudega tantsu lüüa.

Juba 15. novembril avanes Lootsi Keskuse ees külastajatele Tallinna suurim jõuluturg ja talvine imedemaa. Lootsi jõulumaal on jõuluvana kontor koos jõuluvana ja põhjapõtradega otse Lapimaalt, päkapikkude töö- ja kingikoda koos abivalmite ja lõbusate päkapikkudega, piparkoogimajakesed ja erinevad atraktsioonid nii suurtele kui väikestele, erinevate rahvuste traditsioonilised jõulutoidud- ja joogid.

Teist aastat toimus ka 10. –12. detsembrini Võnnu jõulumaa, kus ootavad ees jõulutaat ja jõulumoor. Sel aastal ootavad külastajat ka päkapikud oma töötubades. Jõulumoor ootab abilisi köögis, jõuluvana jällegi kingituste pakkimisel. Käsitöötoas saab ehteid valmistada.

Jõulumaa on avatud ka Rakvere linnuses – Vallimäel avas detsembris väravad Võluloss. Lossis on kuusemets, põlevad tõrvikud ja lõkked. Mängib kaunis jõulumuusika. Lapsi ootavad külla võlurid ja päkapikud. Näha saab nukuetendust «Saabastega kass». Avatud on erinevad töötoad. Kaunistame jõulumemmega piparkooke, uudistame päkapiku postkontorit, ehime jõulukuuske. Õpime võluritelt võlutrikke, külastame õudset kummitustekoobast. Linnuse kits ennustab uut aastat. Sööme maitsvat jõulutoitu ja teeme tulevärki ja aupauku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles