Turumüüjad meisterdavad öösiti verivorsti

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vivalock'i müügilett Tallinnas keskturul.
Vivalock'i müügilett Tallinnas keskturul. Foto: Tarbija24.ee

Tallinna keskturul on verivorst kuum kaup, mis müüjatel ennelõunaks otsa saab. Seetõttu tuleb öösel uus laar valmis meisterdada, muidu pole ju päeval midagi müüa.

Liha kokkuostu ja müügiga tegeleva ettevõtte Vivalock töötajad vorbivad öö otsa verivorsti teha. Täna oli verivorst kella poole 12 ajal juba otsas. Samas jagub müüjatel kartulivorsti ja kruubivorsti. «Need on meie koduse retsepti järgi tehtud kartuli-, veri- ja kruubivorstid,» ütles perefirma Vivalock eestvedaja pereema Mall Kruusmann.

Täna öösel plaanitakse valmistada sada kilo verivorsti, kuid kuna homme tõotab turul tulla kõige suurem tunglemine, ennustab Mall Kruusmann, et verivorstid saavad ennelõunaks juba otsa.

Tundub, et täna-homme on paljudel plaanis ka ise sülti valmistada.

«Koot läheb väga hästi müügiks, suvel jällegi pole koodiga midagi teha. Praetükk veel väga hästi ei lähe, aga vaikselt juba ostetakse ka,» selgitas Tallinna keskturul Lustivere siga müüv Helvi Roos. Tema sõnul läheb kaubaks kõik, mis süldi sisse pannakse. Näiteks seapea ja seajalad.

«Täna läheb veel süldimaterjal, homme enam ei lähe. Homme on ostetumad praetükid, linnud, küülikud,» ütles ka lihamüüja Ants-Kristjan Siimumäe. Ta lisas, et mõned aastad tagasi osteti turult pardi- ja küülikuliha palju rohkem kui nüüd. Kauplemist on mõjutanud suurpoed, kes on ka hakanud pardi- ja küülikuliha müüma.

Linnuliha müüv BBB kaubandusgrupi töötaja Aili aga kinnitas, et jõulude ajal läheb hane- ja pardiliha isegi rohkem müügiks kui kana.

Hinnad tõusevad

«Praetükki ostetakse ikka ka, osa ostab juba nädal aega enne ära – need kes kardavad, et hinnad tõusevad,» kostis lihamüüja Sass. Ta kinnitas, et hinnad ilmselt ka tõusevad. «Mida rohkem ostetakse, seda kallimaks hinnad lähevad.»

Samas kinnitas müüja, et ehkki homme on tõenäoliselt kõige suurem tunglemine, siis jõulupühadel enam keegi väga turule ei kipu. «Olen jõululaupäeval müünud ja rahvast oli väga vähe, aga kui kaupa üle jääb, tuleb müüma tulla,» kinnitas Sass.

Veel käib turul tunglemine hapukapsale. Paljudele ostjatele on kapsamüüjad vanad tuttavad ja teatakse ka, kuidas lemmikkapsas mekib. Sauki talu perenaine Vaike Roots tuli tütrele jõuluperioodiks turule appi. Roots ütles, et kõige paremini läheb kaubaks klassikaline hapukapsas, kuid ostetakse ka näiteks hapukapsast õunte või küüslauguga..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles