Lugeja küsib: millise sätte järgi võib pereliige kasutada omaniku ruumi elukohana?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Milline seadusesäte ütleb, et ruumi omaniku perekonnaliikmel on õigus ruumi omanikule kuuluvat (lahusvara) ruumi kasutada oma elukohana?» soovib üks lugeja teada.

«Minu abikaasa elab juba neljandat kuud oma eksabikaasa juures Tallinnas. Hetkel oleme lahutamas abielu, mis ilmselt venib pikaks. Seoses sellega tegin läbi eesti.ee portaali vallavalitsusele ametliku ettepaneku abikaasa väljakirjutamiseks minule kuuluvast eramust (lahusvara). Sain sealt aga vastuseks, et rahvastikuregistri seaduse § 46 lõike 1 alusel on ruumi omanikul õigus taotleda kohaliku omavalitsusüksuse pädevalt asutuselt isiku rahvastikuregistrisse kantud elukoha aadressi andmete muutmist, kui:
1) isiku elukohaks on märgitud omanikule kuuluv ruum ja
2) isikul ei ole õigust kasutada omaniku ruumi oma elukohana ja
3) isik ei kasuta omaniku ruumi elukohana.

«Ruumi omaniku avalduse saab kohaliku omavalitsuse pädev asutus rahuldada, kui on täidetud rahvastikuregistri seaduse § 46 lõige punktid 1,2 ja 3 üheaegselt.
(Abikaasa nimi) on Teie abikaasa ja ruumi omaniku perekonnaliikmel on õigus ruumi omanikule kuuluvat ruumi kasutada oma elukohana. Seega on täitmata rahvastikuregistri seaduse § 46 lõige 1 punkt 2.
Eeltoodust tulenevalt ei saa ... vallavalitsus Teie avaldust rahuldada ega selle alusel (abikaasa nimi) elukoha aadressi muuta.»

Varem on kirjutatud, et eluruumi omanikul on igal ajal õigus taotleda tema elukoha aadressi andmete muutmist. «Samuti pole mina leidnud seadust, kus oleks kirjas, et ruumi omaniku perekonnaliikmel on õigus ruumi omanikule kuuluvat ruumi kasutada oma elukohana. Siit ka küsimus, kas mul on õigus nõuda abikaasa aadressi andmete muutmist ja kuidas edasi toimetada pärast sellist vastust vallavalitsusest,» soovib lugeja teada.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Minu hinnangul on Teie poolt kirjeldatud asjaolude alusel täidetud kõik kolm rahvastikuregistri seaduse § 46 lõikes 1 sätestatud alust, mille esinemisel on Teil kui ruumi omanikul õigus taotleda isiku elukoha aadressi andmete muutmist. Eramu näol on tegemist Teie lahusvaraga ja nimetatu annabki Teile õiguse otsustada, kas abikaasal on õigus kasutada Teie ruumi oma elukohana. Seda enam, et asjaolusid arvestades oleks see Teie suhtes ebaõiglane.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles