TJA: pürotehnilisi tooteid on õigus müüa vaid luba omavatel firmadel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehniliste toodete müük.
Pürotehniliste toodete müük. Foto: Sille Annuk

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletab aasta lõpu pidustuste eel meelde, et pürotehnilisi tooteid võivad müüa ainult vastavat luba omavad ettevõtted ning nõuded on kehtestatud nii müügiga tegelevatele ettevõtetele, müügikohtadele kui ka toodetele.

Ettevõte, kes soovib müüa teise ja kolmanda kategooria pürotehnilisi tooteid, peab omama TJA poolt väljastatud pürotehnilise toote käitlemise tegevusluba. Müügikoha pidajal peab olema majandustegevuse registris pürotehniliste toodete müügikoha jaekaubanduse registreering koos märkega vastava toote kategooria kohta.

Teise ja kolmanda kategooria pürotehniliste toodete selvemüük on keelatud, samuti on keelatud paugutite jaekaubandus. Pürotehnilised tooted ei tohi asuda kaupluse vaateaknal, vaid peavad olema suletud vitriinis või letitagusel riiulil selliselt, et need poleks kättesaadavad kõrvalistele isikutele. Müügikohas võib hoida kuni 20 kilogrammi ulatuses tooteid letitagusel riiulil või vitriinis ning kuni 80 kilogrammi müügikoha juures asuvas hoiukohas või letitaguses lukustatavas metallkapis.

Müügilett ja metallkapp ei tohi ohu korral takistada müügisaalist väljumist ning metallkapi ukse välisküljel peab olema ohumärgis. Müügikoht ei tohi paikneda ehitise väljapääsu vahetus läheduses selliselt, et see takistaks õnnetuse korral inimeste evakuatsiooni.

Kolmanda kategooria pürotehnilisi tooteid võib müüa vähemalt 21-aastasele isikule isikut tõendava dokumendi alusel ning müük võib toimuda ainult alalises müügikohas ehk kohas, kus toimub müük rohkem kui neljal järjestikusel kuul aastas. Ajutistes müügikohtades kolmanda kategooria tooteid müüa ei tohi.

Pürotehniline toode peab olema kantud TJA kasutuslubade registrisse või omama CE-märgistust. Lisaks peab olema pürotehnilisele tootele märgitud toote nimetus, tootja või importija nimi ja aadress, vanusepiirang kasutamisel, toote ohtlikkuse kategooria, ohumaa, kasutusjuhend ja käitumisjuhend juhuks, kui toode pärast süütamist ei rakendunud.

«Pürotehniliste toodete ostjatele paneme südamele, et tooteid võib osta ainult selleks vastavat luba omavast müügikohast, mitte turult või suvaliselt isikult tänavalt,» märkis TJA.

Lisainfo pürotehniliste toodete kohta on kättesaadav TJA ohutusportaalist www.ohutus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles