Reisijad ei mahtunud viie tunni jooksul ühtegi bussi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe buss Tallinna bussijaamas.
Sebe buss Tallinna bussijaamas. Foto: Toomas Huik

26. detsembri lõunal ja õhtul olid Mäo reisiterminalist läbi sõitnud bussid nii täis, et pärast mitmeid tunde kestnud ootamist, organiseerisid Tallinnasse sõita soovinud inimesed endale ise transpordi.

Postimehe lugeja Janar rääkis, et tema nooremad õed ootasid eile Mäo bussiterminalis bussi kella 13 kuni umbes 17.30-ni. «Bussid pidasid ilusti kinni, aga kõik bussid olid niivõrd rahvast täis, et inimesed ei mahtunud bussile,» ütles Janar.

Lõpuks organiseerisid Janari õed endale isikliku transpordi, et pealinna sõita. «Seejuures võtsid nad auto peale veel kolm reisijat, kes olid nendega koos Mäo bussiterminalis oodanud,» kinnitas Janar.

Enne Mäo terminali sõitmist üritati bussile saada ka Paides. «Seal jäi kuskil kümmekond inimest maha,» rääkis Janar, kellele jääb arusaamatuks, miks bussifirmad ei arvestanud sellega, et pühade lõppedes hakkavad inimesed taas linna sõitma.

«Ka bussijuht võiks firmale anda teada, et inimesi on nii palju, et saatke lisabuss. See ei tohiks ju nii keeruline olla. Ma ei taha mitte mõeldagi, mida need bussiootajad pidid tegema, kes pidid bussi ootama õues, mitte soojas bussiterminalis,» rääkis Janar.

Taisto liinispetsialist Jan Landrat ütles, et bussifirmal on üsna raske prognoosida, millal rahvas linna tagasi liigub. «Äraminekuga on lihtne – reisijate mass liigub reede õhtul ja laupäeva hommikul, ja sellega me ka arvestame. Tagasitulekud hajuvad olenevalt sellest, kellel kui pikad pühad on. Eks me üritame tipp-päevadel pikemaid busse nõudlikele liinidele panna,» rääkis Landrat.

Pühade ajal sõitsid Taisto bussid Landrati sõnul üldjuhul tavaliste graafikute alustel. Taistol ei ole infot, et inimesed oleks 26. detsembril massiliselt bussidest maha jäänud.

«SEBE kaugbussiliinide pühadeaegsed muudatused sõidugraafikus puudutasid vaid mitte igapäevaseid väljumisi,» kinnitas SEBE turundusjuht Marel Kallas, kelle sõnul koostatakse ja kohandatakse pühadeaegne graafik vastavalt reisijate nõudlusele. 

Lisabusside lisamisel tuginetakse Kallase sõnul üldiselt ajaloolisele praktikale ja operatiivselt eelmüügi seisule. «Ka sel aastal oli 21. detsembril liinidel lisabusse. Üldiselt on pikad pühad tekitanud suure nõudluse pühadele eelnevale päevale, kuid teistpidine reisimine on pigem hajutatum,» lisas Kallas. Olulist rolli mängib tema sõnul ka koolivaheaeg.

Rongides seisti püsti

Samas ütles Edelaraudtee müügijuht Annemari Oherd, et nemad on juba aastaid arvestanud sellega, et pühadel on reisijaid rohkem ja soovitakse sõita õhtuti.

Sellest tulenevalt ei sõitnud 24. kuni 26.detsembrini varahommikused kiirrongid, nende asemel olid käigus lõunased reisid. Eile õhtul tehti Tallinna-Tartu ja Tartu-Tallinna suunal lisareise, kuid sellest hoolimata pidid osad reisijad rongis püsti seisma.

«Meil ei olnud ka ruumiga priisata, aga meie voorus on see, et meie võtame seisjaid ka peale,» tunnistas Oherd, kelle sõnul oleks lisareiside ärajätmine pühadel mõeldamatu, kuna tooks kaasa nii reisijate kui ka klienditeenindajate pahameele.

Landrat soovitab bussipiletid varem ära osta, sest siis näevad ka bussiettevõtted, et nõudlus on suurem ja reageerivad vastavalt sellele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles