Kalakasvataja rajab mustikaistanduse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Saaremaal tegutseva kalakasvatusettevõtte omanik Raul Schiff tahab Lümanda turbamaardlas rajada 5–10 ha suurusele maatükile mustika- ja jõhvikaistanduse.

Raul Schiff ütles Saarte Häälele, et tema idee on praegu veel ülimalt toores ja elluviimisest nii kaugel, kui üldse olla saab. Siiski andis Eesti maavarade komisjon kaks nädalat tagasi nõusoleku rentida turbamaardla maa välja marjaistanduse rajamiseks.

Tulevase istanduseomaniku sõnul pole ta veel ka selgeks mõelnud, kas istanduse saak läheb müüki marjadena või töödeldud kujul. Kuna mustikapõõsas hakkab saaki andma 3–4 aasta pärast, siis on selle küsimusega tegelemiseks aega veel küllalt.

Kuigi ühe või teise marjaistanduse idee võib pealtnäha tunduda küllaltki iseenesestmõistetav, söandavad end selles osas proovile panna vaid väga vähesed. Küsimusele, miks see nii on, vastas Raul Schiff: «Selleks peab olema nii jäärapäine, et jube!»

Marjakasvatusega on Schiff väikest viisi tegelenud juba mõnda aega – kodus Salmel on tal väike proovipõld, kus kasvavad erinevad mustikasordid.

«Kui hakata arutama, millega üldse n-ö suures pildis tegeleda tasub, siis metallurgiaga ei ole Eestis mõtet tegeleda, Hiina teeb niikuinii kõik vidinad ära. Ainus asi, mis siin Eestis on, ongi puhas loodus,» põhjendas Schiff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles