Lugeja küsib: mida teha, kui tööl tuleb ustest pidevalt külma, aga soojalt riietuda ei või?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev külmetamine hakkab tervisele.
Pidev külmetamine hakkab tervisele. Foto: SCANPIX

Kuidas lahendada tööl tervisele hakkav olukord, kus ustest tuleb kogu aeg külma, aga nõutud on esinduslik riietus? soovib üks lugeja teada.

«Tegemist on administratiivse tööga ja töökohaks fuajee. Fuajees on kivipõrand, mis on tohutult külm. Ka on seal  madal temperatuur. Ruum ise pole suur ja iga kord, kui keegi välisuksest siseneb, tuleb pahvak külma õhku. Samuti on suured paraaduksed pidevalt täiesti lahti, näiteks kui tuleb catering, siis on uksed lahti pea tund aega. Peale selle võtab tohutult aega, enne kui temperatuur veidikenegi tõuseb. Seejärel aga tulevad juba uued, kes ukse lahti teevad (helitehnikud, valgustajad, muusikud jne), samamoodi hakkab pärast üritust nende lahkumine. Nii ongi päev otsa meeletult külm. Tööl aga nõutakse meilt esindusliku kostüümi kandmist. Võime küll kostüümi alla panna kampsuni/sviitri, aga see palju ei muuda. Mida ma saan ette võtta? Külmetamisest on juba terviseprobleemid tekkinud.,» kirjutas murelik töötaja.

Vastab tööohutuse spetsialist Kristi Jõeorg Riskianalüüsi OÜst.

Kõigepealt soovitan rääkida tööandjaga ning selgitada temale situatsiooni ning selle tõsidust (tervisehäirete tekkimine). Läbirääkimiste tulemusena peaks leidma lahenduse töökeskkonna parandamiseks - põranda soojendus, kütte tõhustamine, ukse ette õhk-kardinad, töökoha asukoha muutmine, läbipaistva seina ehitamine (kui selleks on ruumi) jms.

Kui läbirääkimised ei paranda olukorda, on võimalik pöörduda kohaliku tööinspektsiooni poole edasise nõu ja abi saamiseks.
Viimane variant on töölepingu erakorraline ülesütlemine vastavalt töölepingu seaduse § 91. Töötaja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda tööandjapoolse kohustuse olulise rikkumise tõttu, eelkõige kui töö jätkamine on seotud reaalse ohuga töötaja elule, tervisele, kõlbelisusele või heale nimele.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles